Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO DECI KRV IZ NOSA ČESTO CURI: Uglavnom je bezopasno, samo u ovom slučaju potražite pomoć ORL specijaliste

Krvarenje iz nosa kod dece nije retkost, čak i bez spoljašnjih okidača, ono nastaje samo od sebe. Saznajte koji su uzroci ove česte pojave.

 krvarenje iz nosa kod dece718359145.jpg Izvor: Shutterstock

Krvarenje iz nosa (epistaksa) se često javlja kod dece između treće i osme godine, čak i bez spoljašnjeg uticaja. Obično izgleda opasnije nego što jeste, jer samo par kapi krvi može da napuni papirnu maramicu.

Uzroci krvarenja iz nosa kod dece
U većini slučajeva samo krvarenje je potpuno bezopasno. Krvarenje iz nosa je često uzrokovano povredom prednjeg dela nosa. Kod dece i adolescenata, to se povremeno dešava usled brzog rasta, na primer tokom puberteta. Drugi uzroci mogu biti čačkanje nosa, udarac u nos, snažno kijanje i izduvavanje nosa. Krvarenje u nosu se dešava i nakon hirurških zahvata u grlu ili nosu (npr. uklanjanje krajnika), zatim zbog uzimanja određenih lekova ili stranog tela u nozdrvi.

Šta da radite ako detetu nos krvari?
Deca mogu lako da se uznemire kada prvi put moraju da se suoče sa krvarenjem iz nosa, oni ga tada brišu, trljaju i tkivo brzo postane dramatično crveno. Prvi korak je da ostanete prisebni i da umirite dete. Najbolje je da vam dete sedi u krilu i da blago savije glavu napred, idealno iznad umivaonika. Kada je glava nagnuta unazad, krv teče niz grlo u stomak ili respiratorni trakt, izazivajući mučninu i povraćanje. Ovo zauzvrat povećava pritisak na zidove nosa i stimuliše krvarenje. Krv koja uđe u usta treba ispljunuti, a ne progutati. Stavite na vrat deteta hladnu, vlažnu krpu ili led umotan u krpu. Hladnoća izaziva sužavanje krvnih sudova. Krvarenje će se brže povući ako vi ili dete palcem i kažiprstom zapušite gornji deo nozdrva – naravno umereno kako bi dete i dalje moglo da diše. Ako je krvarenju prethodio pad, ne treba dirati nos koji je možda slomljen. Nemojte stavljati pamuk, gazu ili bilo šta slično detetu u nos. Bolje je ako krv može da iscuri napolje.

Posle deset minuta krvarenje treba da prestane. Ako je veoma jaka, ne prestaje posle 15 minuta ili počinje iznova i iznova, stavite dete na stomak sa glavom naslonjenom na prekrštene ruke. Pozovite svog pedijatra; u ovom slučaju, možda će vam trebati dodatne pretrage i provera brzine zgrušavanja krvi. Takođe potražite medicinsku pomoć ako dete padne, udari se u glavu ili ako niste sigurni da li mu je nos slomljen. Čak i ako postoji krvarenje sa drugih mesta, kao što su usta ili grlo i ako dete ima poteškoća sa disanjem. Uklanjanje stranog tela obavezno prepustite lekaru. Idealno bi bilo da to učini ORL specijalista koji ima odgovarajuće instrumente za ovo. Zarastanje rane može trajati do dve nedelje.

Ako se detetu ponovi krvarenje iz nosa u roku od jedne ili dve nedelje i takođe obilno krvari, trebalo bi da potražite specijalistički pregled. Možda je prošireni krvni sud u nosu potrebno kauterizovati laserom. 

Prevencija krvarenja iz nosa

Naročito zimi, kada su sluzokože iritirane suvim vazduhom, kapilari u nosu vrlo lako pucaju i počinju da krvare. To možete sprečiti posebnim mastima, ispiranjem ili sprejevima. Pored toga, vlažnost u kući se može povećati ovlaživačem.

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:35
povreda Aleks Abrines na Barselona - Real Madrid
Izvor: Arena Sport
Izvor: Arena Sport


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica