Svaka zemlja ima drugačiji obrazovni sistem, i dok se skandinavske škole smatraju najboljim modelom u svetu, nekima se ipak više dopada Japanski sistem u kojem postoji više discipline. Japanski školski sistem se smatra jednim od najboljih na svetu, veruju u praktično učenje i negovanje moralnih i etičkih vrednosti. Japanska školska pravila utiru put ka postizanju ovih ciljeva, ali imaju i neka izuzetno neobična i stroga pravila.

Evo koja pravila moraju da poštuju učenici u japanskim školama:

1. Uniforme
Uniformu treba nositi u školi svaki dan, osim ako škola nema određeni dan "bez uniforme". Uniforma treba da bude čista i u dobrom stanju. Učenici treba da nose uniformu pravilno, sa zakopčanim svim dugmadima i košuljom uvučenom u pantalone ili suknju. Neke škole imaju pravila o frizurama i nakitu i mogu zahtevati od učenika da zadrže kosu određene dužine ili da uklone pirsing ili tetovaže. Od učenika se može zahtevati da nose određene vrste cipela, kao što su crne cipele ili mokasine. Važno je napomenuti da pravila za nošenje školske uniforme u Japanu mogu varirati u zavisnosti od škole i specifičnih zahteva za uniformu.

2. Bez zamene nastavnika
U japanskim školskim pravilima, ne postoji zamena za odsutnog nastavnika. Ako je nastavnik odsutan, učenici treba da sami uče i predaju svoje radove, čime se poboljšava njihova samostalnost. Možda se pitate kako učenici mogu sami da uče na času bez nadzora, ali u japanskim školama je disciplina prvi predmet koji predaju.

3. Obavezan ručak u školi

U nekim školama učenicima nije dozvoljeno da donose ručak od kuće, već se iksljučivo jede hrana koja se deli u školi.Svakog dana se služi drugačija hrana, ali mleko je obavezno. Zbog toga učenici ponekad mrze svoj ručak jer niko ne želi da ima mleko sa pirinčem. Prema japanskim školskim pravilima, svaki učenik mora svakodnevno da pije mleko; hteli ili ne morali da piju mleko.

4. Čišćenje
U većini japanskih škola ne postoje domari i čistačice, ceć su to obaveze učenika. Učenici i nastavnici čiste svoje učionice posle ručka; ovo razvija osećaj odgovornosti da svoju okolinu održavaju čistom.

5. Bez cipela
Čišćenje učionica možda i nije tako teško jer u školi nisu dozvoljene cipele koje deca nose van škole. Učenici se izuvaju i drže svoje cipele u ormarićima i menjaju ih čim stignu u školu.

6. Prirodni izgled
Japanska školska pravila dosta naglašavaju prirodan izgled učenika. Japanske srednjoškolke ne mogu da se šminkaju, farbaju kosu, farbaju nokte ili da nose nakit. Veruju da sve te stvari odvlače učenike od učenja, a kada su u školi jedino što rade je učenje. U razredu se uvek drži neka vrsta sredstva za skidanje šminke, pa kada neko dođe u školu sa šminkom, očisti je.

7. Frizure japanskog dečaka
Japanskim školarcima nije dozvoljeno da imaju specifičnu frizuru. Trebalo bi da frizure budu jednostavne, kratke, ravne i crne. Sada dolazi jedno od najčudnijih školskih pravila, ako imate kovrdžavu ili smeđu kosu, morate dati pismeni dokaz da je to vaša prirodna kosa. Dokaz mogu biti vaše slike iz detinjstva, a ako to ne uspete da dokažete, morate da ispravite kosu i ofarbate je.

8. Bez ljubavnih parova
Japanskom školskom tinejdžeru nije dozvoljeno da ima bilo kakve romantične veze. Oni ne mogu da izraze svoja osećanja ljubavi u školi prema nekome u svom razredu. Mnogi smatraju da je ovo japansko školsko pravilo strogo, ali oni ovakvu odluku pravdaju kako deca ne bi gubila koncentraciju pri učenju.

9. Nema kašnjenja
Škola obično počinje u 8 ujutro i svi moraju da dođu na vreme. Disciplina u japanskim školama nikada nije ugrožena? Oni mnogo naglašavaju važnost vremena. Čak i ako učenik zakasni samo nekoliko minuta, kritikuju ga. Ako učenik kasni tri puta nedeljno, kažnjava se ranim jutarnjim poslom čišćenja prema japanskim školskim pravilima.

10. Bez mobilnih telefona
Japanska školska pravila ne dozvoljavaju upotrebu mobilnih telefona u školama. Ukoliko učenici sa sobom ponesu mobilni, moraju da ga isključe na ulazu i stave u torbu. Iako mnoge škole ne dozvoljavaju svojim učenicima da nose telefone u školu, grad Karija u prefekturi Aiči zabranio je učenicima da koriste mobilne telefone posle 21 sat.

Izvor: Yumama