Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVA STVAR KOJU RODITELJ TREBA DA URADI KADA DETE NE SLUŠA: Psiholog otkriva - kaznom i vikanjem ništa ne postižete

Kada malo dete koje još uvek ne zna da izrazi emocije ne sluša, psiholog otkriva kako roditelji treba da reaguju - vikanje i kazna neće doneti ništa dobro na duže staze.

 Šta da radite kada dete neće da vas sluša. Izvor: Shutterstock

Deca u nrazličitim uzrastima mogu biti neposlušna iz različitih razloga. Nekada nisu raspoložena za saradnju, nekad imaju važnije potrebe - gladna su i spava im se, a u nekim slučajevima je neposlušnost odraz inata ili razmaženosti.

Kada sagledamo neposlušnost deteta, važno je da obratimo pažnju na uzrast dece. Kod male dece koja još uvek ne znaju kako da kontrolišu svoje emocije, povremena neposlušnost je sasvim normalna pojava, tvrdi psiholog Pamela Li. U takvom periodu neposlušnost je praćena vikanjem, napadom besa, a dete može čak da postane agresivno. Šta da uradite u takvim situacijama?

Psiholog otkriva da je u ovoj situaciji posebno važno kako roditelji reaguju, a za to ima jednostavno pravilo - to je izbegavanje bilo koje vrste kazne, bilo da je ignorisanje, slanje u sobu, vikanje ili fizičko kažnjavanje. Kada vas dete ne sluša, a vi počnete da vičete na njega i da ga kažnjavate, psiholog otkriva da na taj način ništa ne možete da postignete osim što ćete dodatno zakomplikovati situaciju.

Dakle, kako tvrdi psihološkinja, prva stvar koju treba da uradite jeste podučavanje, da podstaknete dete da nauči nešto iz date situacije i objasnite mu da se loše ponaša, a to kažnjavanjem nećete postići na duže staze:

"Moramo da razlikujemo disciplinu i kaznu jer to dvoje nije isto. Disciplinovati znači poučavati. Kazna nije jedina stvar koja može da podstakne decu da uče na sopstvenim greškama, postoji mnogo efikasnijih načina podučavanja. Na kraju krajeva, svi želimo da odgajamo decu koja dobro rasuđuju i rade pravu stvar kada nismo tu da im kažemo šta da rade“, objašnjava psiholog.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:13
Vršnjačko nasilje: Kažnjavanje i mere, smanjivanje vladanja ocena i disciplinski postupci nisu kompletno rešenje
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica