Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAZMAŽENA DECA SU LIŠENA SREĆE: Kada porastu ovih 6 problema ih očekuje

Roditelji nemaju loše namere kada nesvesno razmaze svoju decu, ali neke od posledica će se sigurno kasnije ispoljiti. Zašto su neka deca razmažena i zbog čega nće umeti da se nose sa ovim problemima!?

 razmazeno_dete_shutterstock_2250513289.jpg Izvor: Shutterstock

Roditelji najčešće žele da ispune očekivanja svoje dece, da predvide i ispune sve njihove želje kako bi ona bila srećna. Ali, kao što nečije samopouzdanje može da bude poljuljano ako je u detinjstvu dobijao previše grdnji, tako  i razmaženoj deci to kasnije može da pravi probleme. Evo šest najčešćih problema koji će se ispoljiti kod dece koja su na ovaj način vaspitana!

Važno je da deca nauče da podnesu neuspeh i razočaranja. Inače će ih kao odrasle pogađati sve što ne bude išlo kako zamisle ili uopšte neće moći da se nose sa time. Pre ili kasnije svi se nađemo u situaciji da se za nešto moramo boriti. Oni koji su sve dobijali na gotovo kao deca to nisu savladali i zato će imati tendenciju da brzo odustaju kada naiđu na prepreke.

Razočaranja i neuspesi su deo života a uz njih idu i kritike - neuspeh na intervju za posao, gubitak u sportu, ili kritika da nešto ne zna... sve su ovo situacije na koje mali prinčevi i princeze nisu morali da reaguju, pa tako kao odrasli neće umeti da kritiku iskoriste da razmisle o sebi i analiziraju sebe i svoje postupke. Razmažena deca uzimaju uspeh kao zdravo za gotovo i ne znaju da cene uloženi trud za nešto, pa će im tako i osećaj zahvalnosti biti stran. Ovo je jedna od najtužnijih posledica razmaženosti, jer izostanak zahvalnosti znači istovremeno i lišavanje sreće. Navika da sve dobiju kako zamisle znači i da očekuju da će im sve pasti s neba na prvi poziv i očekivaće stalno da drugi rade za njih, što će pre ili kasnije izazvati otpor.

Razmažena deca nisu navikla da se trude i brzo "pucaju" pod pritiskom. Odjednom će doći vreme kada treba da sami brinu o sebi i kuči, doćiće dan kada treba platiti sve račune na vreme, na primer - kako sada kada su se roditelji o tome brinuli. Odjednom treba da kontrolišu svoj život, a neće biti u stanju. 

U svemu ovome postoji jedna uteha a to je činjenica da ono što su roditelji propustili, uradiće sam život, i to mnogo brže nego što bi se moglo očekivati.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

02:54
"BILI SMO DECA" ŽIVE ISTORIJE ODBRANE SRPSKE GRANICE NA KOŠARAMA: Velibor Ilić - JUNAK SA KOŠARA
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica