TikTok izazovi uzeli su maha među tinejdžerima kako u Srbiji, tako širom sveta. Brojni izazovi na društvenim mrežama su opasni po život, a kako deca nisu svesni situacija, roditelji su u velikom strahu.

Poslednji izazov koji se pojavio je pretrčavanje auto-puta ispred kamiona, što, složićete se, može biti veoma kobno.

Na sajtu Pametno i bezbedno Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dat je digitalni savet roditeljima o Tik Toku, odnosno šta mogu da učine da bi im deca bila bezbednija.

Ono što roditelji mogu uraditi kada je u pitanju sigurnost dece jeste da koriste ove opcije:

- "Digitalno blagostanje", TikTok vam daje mogućnost korišćenja sopstvenog Tik Tok naloga za upravljanje detetovim telefonom s vašeg uređaja pomoću funkcije "Porodično uparivanje" u aplikaciji. Ako odaberete Porodično uparivanje, moraćete je preuzeti na telefon.

- Druga super opcija je korišćenje funkcije 'Vreme upravljanja ekranom'. Ova postavka ograničava korisnike na najviše dva sata dnevno na aplikaciji, ali možete je ograničiti i na 40 minuta.

- Ograničeni način rada – Blokirajte sadržaj za odrasle, ali čak i ako je filtar uključen, deca koja sama koriste aplikaciju mogu naići na videozapise koji im nisu primereni.

- Porodično uparivanje vam omogućava kontrolu gornje dve postavke plus onemogućavanje direktnih poruka na nalogu vašeg deteta.

Dete, telefon
Shutterstock Devojčica sa telefonom

Osim ograničenog načina, na TikTok-u ne postoji način filtriranja sadržaja, pa se roditeljima preporučuje da dele nalog s decom mlađom od 13 godina. To će vam omogućiti da pazite na to što vaše dete gleda i objavljuje.

Aplikacije za nadzor na internetu

Aplikacija SecureTeen Parental Control, koju besplatno možete da skinete na Google play prodavnici, omogućava vam kontrolu uređaja koji koriste Android operativni sistem. Samo je instalirajte na detetov uređaj i možete da pratite šta dete radi na internetu, koje aplikacije koristi, kuda se kreće, koga poziva ili ko ga zove, kao i to s kim se dopisuje. Možete i blokirati neke aktivnosti.

Aplikacija Kids Place -Parental Control funkcioniše na principu "profila". Možete da odredite šta vaše dete može ili ne može da koristi i tako kreirate profil. Kada se aktivira profil, dete će moći da koristiti telefon samo onako kako ste vi zamislili. Postoje već spremni profili koje možete izmeniti po vašoj želji. Ova aplikacija je pogodna za manju decu.

Aplikacija Screen Time Parental Control je idealna za roditelje koji žele na vreme da naviknu svoju decu koliko će vremena moći da koriste telefon ili određenu aplikaciju. Pomoću Screen Time Parental Control roditelj može da ograniči vreme korišćenja neke aplikacije.

(Yumama)