Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPASNOST JE VEĆA NEGO ŠTO MISLITE: Roditelji čak 1.500 slika deteta objave do njegove 5. godine, a evo gde završe

Autor Radmila Ilić

Opasnosti na društvenim mrežama su veće nego što možete da zamislite.

 Telefon, deca, društvene mreže, porodica Izvor: Shutterstock

Roditelji često govore da su oprezni prilikom objavljivanja fotografija svoje dece na društvenim mrežama, a iako mnogi znaju da mogu završiti u pogrešnim rukama, većina misli da se to neće desiti njihovoj deci.

Možda će vas zanimati

Zabrinjavajući podaci

Za mnoge iznenađujuć podatak kaže da roditelj u proseku objavi skoro 1.500 fotografija svog deteta na internetu pre nego što ono napuni pet godina. Ovo su podaci istraživanja koje je sprovedeno među 2000 roditelja koji koriste društvene mreže od strane sajta iz Velike Britanije Tech Parent Zone, koji se bavi izazovima digitalnog doba.

Posebno zabrinjava kada se uzme u obzir da nešto više od četvrtine roditelja ima podešavanja na javni pristup, što znači da svako može da vidi šta objavljuju, čak i ako nisu prijatelji. Danas nije neuobičajeno ni da se fotografije dece postavljaju na Internet pre nego što se rode i to je trend koji prati sve veći broj budućih roditelja u Srbiji. Nije retkost ni da roditelji prave Instagram i Facebook naloge svoje male dece.

 Telefon, deca, društvene mreže, porodica Izvor: Shutterstock

Iako postoje varijacije u pogledu učestalosti i načina korišćenja interneta, problemi i izazovi su slični svuda u svetu. Rizici objavljivanja dečijih fotografija su veliki, budući da predatori na Instagramu vrebaju naloge roditelja na kojima se nalaze ovakve fotografije.

Slike dece preuzete sa društvenih mreža njihovih roditelja čine čak 50 odsto materijala koji je pronađen na sajtovima pedofila u Australiji. Iako se kopirane fotografije same po sebi ne bi smatrale materijalom za eksploataciju, na tim sajtovima često su praćene komentarima u kojima je dete eksplicitno predstavljeno kao seksualni objekat.

 Telefon, deca, društvene mreže, porodica Izvor: Shutterstock

Deca su svesna svega

Druga studija koju je sproveo Univerzitet u Mičigenu pokazala je da većini dece od 10 do 17 godina ne smeta što njihovi roditelji objavljuju njihove fotografije na Internetu. Ali većina kaže da im je draže kada roditelji traže dozvolu. Deca su istakla i da postoje neke stvari koje ne žele da njihovi roditelji objave.

Studija u Mičigenu pokazala je da su deca veoma svesna kada njihovi roditelji objavljuju njihove fotografije i mogu da vide razliku između pozitivnog i negativnog sadržaja koji se deli. Neki primeri stvari koje su deca osećala da su zabranjene kada je u pitanju roditeljsko deljenje uključivali su njihove fotografije sa partnerom, fotografije "svakodnevnih" aktivnosti i druge privatnije trenutke

(Yumama/Magazin)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica