Ako si jedna od onih koje pokušavaju da balansiraju između brige o deci, čiste kuće i posla, verujemo da tvoj dom vrlo često izgleda kao da je tornato upravo protutnjao. Za takvo stanje svoje kuće nikada ne biste trebali da se izvinjavate ni porodici, a ni gostima ako dođu, bitnije je da su ti porodica, posao i zdrav razum na prvom mestu. Kako bi doskočila ovom problemu, možeš da probaš da čistiš kuću vikendom, i da decu uključiš u to.

Čak i deca od samo četiri godine znaju da pokupe za sobom. Naučite ih da ne razbacuju stvari i ostave ih kako bi ih neko drugi sklonio, neka to urade oni.

Uključivanje dece u radne zadatke

Iako ti se nekad čini kao loša ideja da tražiš da svoju malu decu uključiš, nikada nije prerano da ih naučiš dobrim navikama, kao što je pospremanje za sobom. Ako deca steknu dobre navike već od prve godine, one mogu da postanu deo njegove prirode. Čak i ako istinski ne pomažu kada su još mala, oni uče i razvijaju interes i razumevanje za ono što je potrebno da bi dom bio čist.

Jednostavne stvari poput pospremanja za sobom ili odlaganje stvari tamo gde im je mesto su sigurno dobar početak. Sve što je potrebno kako bi tvoja deca obavila svoje zadatke jeste da ih smireno zamoliš. U tom slučaju možeš koristiti metodu starog indijskog naroda Maye.

Prema istraživanjima, deca koja su vaspitana na taj način ne samo da pomažu oko kuće, već to rade i bez potrebe da ih pitate. Pomaganje porodici u poslovima nije samo očekivanje, već oni žele to da rade i ponosni su. Pranje veša, pripremanje večere i čišćenje kuće deo su njihovih života od malih nogu.

Porodica, čišćenje, raspremanje, mama, dete
Shutterstock Devojčica pomaže u čišćenju kuće

Naravno, za stvaranje navike treba puno vremena i strpljenja, ali svakako će se isplatiti. Nikad nije kasno da napraviš popis obaveza za svoje mališane kako ne bi provodila svaku subotu jutro raspremajući.

Važno je da odabrani zadaci i poslovi budu prilagođeni uzrastu ili da dopustiš deci da ti pomognu u stvarima koje možda nećeš moći sama. Istraživanja su pokazala da deca moraju da obavljaju kućne poslove kako bi postali uspešni kada odrastu. Poslovi poput iznošenja smeća, pranja rublja i posuđa uče ih da je posao deo života.

Porodica, čišćenje, raspremanje, mama, dete
Shutterstock Mama i beba pakuju veš

Kako isprobati metodu Maya kod kuće?

1. Od najranijeg uzrasta neka deca raspremaju za sobom. Ako proliju mleko, dajte im krpu sa kojom vam mogu pomoći da počistite proliveno.

2. Osnažite decu, podstičite ih na razmišljanje. Umesto da im govorite da operu zube, pitajte ih: 'Koja je sledeća stvar koju ujutru radimo?'

3. Budite uzor i svojim primerom učite decu odgovornostima. Ako vidite smeće u parku, recite: 'Idem da bacim ovo u kantu jer ne volimo smeće, zar ne?'

(Yumama)