Leto je pred vratima, a deca sve više vremena provode napolju, pa su i povrede češće. Doktor Zafar Šamun, šef odeljenja Hitne medicinske pomoći u Detroitu, otkrio je sa kojih pet povreda se deca najčešće susreću tokom letnjih meseci i kako ih treba lečiti.

Povrede glave (blage do teških)

"Nošenje kacige vrlo je važno, bilo da dete vozi bicikl, skejt ili rolere. Ako je dete nakon pada zbunjeno, ima mučnine ili povraća, ako je letargično ili pospano, žali se na glavobolju koja ne prolazi, odvedite ga u Hitnu", kaže doktor.

Toplotna iscrpljenost

Ovo je uobičajena pojava tokom jula i avgusta, koja se ne mora dogoditi samo na visokim temperaturama, već bilo kada.

"Deca žele da se igraju, a ne da se odmaraju. Ostanite u hladu, hidrirajte se, nosite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 30 i više. Obavezno je ponovo mažite pri izlasku iz vode, ako ste na moru, bazenu ili jezeru. Ako dete ima mučninem grčeve, povraćanje, letargično je ili ima povišenu temperaturu, treba da se obratite lekaru", rekao je.

Ogrebotine, osip i rane

Ovo su stvari koje je teško sprečiti, ali je lečenje vrlo jednostavno. Rane je najbolje prvo očistiti vodom, a izbegavati trljanje alkoholom ili hidrogenom jer to može da odloži zarastanje. Na ranu nanesite tanak sloj antibiotske masti kako bi ubrzali zarastanje i pomogli da se bol smanji.

Osip kod deteta
Shutterstock Osip kod deteta

Povreda ručnog zgloba

Dečije kosti su mekse od odraslih jer rastu, a štitnici mogu pomoći u sprečavanju ovakvih povreda. Ukoliko primetite otok ili crvenilo u zglobu, ili ako se dete žali na nepodnošljivu bol, odvedite ga kod lekara.

Opekotine

Pošto se više vremena provodi na suncu, opekotine us uobičajene. Ono što je bitno da naučite decu jeste da se drže podalje od roštilja ili šporeta. Roditelji obavezno da provere da li su ručke od lonva okrenute tako da deca ne mogu da nalete na njih i da se opeku.

Ukoliko do opekotine dođe, očistite je blagim sapunom i vodom, pa prekrijte slojem vazelina i sterilne gaze. Plikovi i velike opekotine znak su da je potrebna lekarska pomoć.

Dete, kuhinja, šporet, opekotina
Shutterstock Opekotine kod dece najčešće nastaju u kuhinji

Ostale povrede

Što se ostalih povreda tiče, doktor upozorava da pazite da deca skaču na trampolinama koje imaju zaštitnu mrežu, kao i da je ograničen broj dece koje odjednom skaču na njima.

Ako dete nije plivač, mora nositi zaštitnu opremu. A i ako jeste plivač, uvek ga držite na oku kada je u vodi, i osigurajte mu pauzu kako se ne bi iscrpelo.

Pobrinite se da bude dobro hidrirano i da nosi kremu za sunčanje.

(Yumama)