Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MODERNE MAME LEČE KOMPLEKSE NA DECI: Bebine slike pune filtera! Skandalozne scene na mrežama ostavljaju loše posledice

Društvene mreže su uticale i na majčinstvo, što ostavlja velike posledice za generacije koje dolaze.

 Dete, devojčica, beba, rođendan Izvor: Shutterstock

Pitate li se i vi nekad šta se dogodilo sa ljudima u poslednje vreme, zbog čega se trude da žive život koji nije njihov, a još i da lažiraju svoj izgled. Medjutim, tu nije kraj, moderne mame su se toliko uživele u filtere da ih koriste i na svojoj deci.

Bila sam nedavno na prvom rodjendanu ćerke mojih prijatelja i gledam malog andjela skockanog u belu haljinicu, sa velikim cvetićem u kosi, ma preslatka! Jedino što ima primetne crvene delove na obrazima, ekcem koji je čest kod dece, ali nekako je sa tim još sladja, kao ruža mala.

Možda će vas zanimati

Provedemo se mi lepo, odemo kućama i posle par sati ponosna majka objavljuje slike na društvenim mrežama. Gledam slike, jeste to dete ali lice ispeglano kao sa reklame, ni traga crvenilu. Ok, možda mami smeta pa je poželela da ga skine. Kompleksi mame, dete se tu ništa ne pita. Medjutim to nije sve, kad se bolje pogleda i oči su joj drugačije, trepavice veće, deluje kao da ima blagu šminku. Ok, jasno mi je, filteri su radili.

 Beba na svom prvom rođendanu
Beba na svom prvom rođendanu
Izvor: Shutterstock

Sedim, gledam slike i pitam se "zbog čega"? Devojčica preslatka, raste i raduje se životu. Ima mali problem, prolazni i umesto da se roditelji opuste i uživaju iz svoje prvenče oni se opterećuju time da dete mora biti besprekorno, tačnije da je takvu moraju predstaviti na društvenim mrežama, nekim tamo virtuelnim prijateljima.

Međutim, vidim ja da mi ova beba liči na još jednu koju sam nedavno videla. Skrolujem malo niže, druga majka za svoje dete očigledno koristi isti filter jer je i njena ćerka preslikana ova mala sa prethodnih slika. Dve različite porodice, deca gotovo identična. Hm, mora da su geni.

Gledam bledo u slike i pitam se "zbog čega"? Zbog čega stavljati filtere na detetove uspomene koje će za 15 godina gledati sa radošću da vidi svoje prve korake, proslavu svog prvog rodjendana, drage ljude i videće da je majka želela da bude devojčica sa naslovne strane.

 Žena gleda slike na društvenim mrežama
Žena gleda slike na društvenim mrežama
Izvor: Shutterstock

Majke, ono će tada biti u pubertetu, vrlo osetljivo, a kada vidi takve slike, znate li kakvu poruku joj šaljete? Da nikad niste smatrale da je dovoljno lepa, da nikad niste bile zadovoljne njom. To će je momentalno povrediti, ali i stvoriti nezadovoljatvo, manjak samopouzdanja i komplekse kod vašeg deteta, što sigurno ne želite.

Gradite samopouzdanje vašim ćerkama, pustite ih da budu deca kada je za to vreme, i pokažite da vam je najlepša i najbitnija u svakom trenutku. Razmislite o svojim koracima i pustite "moderno vreme" i ispeglane slike sa naslovnica. Budućnost vaše dece je najbitnija, a upravo vi je gradite od prvog dana njihovog dolaska na svet, ljubavlju, pažnjom i sigurnošću.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica