Ne postoji roditelj koji ne napravi seriju fotografija svog deteta svakog dana. Ranije su se fotografije pakovale u albume, a danas preplavljuju društvene mreže.

Roditelji sa ponosom žele da pokažu koliko su njihovi mališani slatki, pametni i veseli, i sve je to u redu, ali postoje stvari na koje morate obratiti pažnju.

Prvo što treba da vam uvek bude na umu jeste da su fotografije podložne krađi, a na taj način ugrožavate sigurnost svoje dece. Kako se tehnologija sve više razvija, roditelji treba da su tehnički i digitalno pismeni kako bi mogli da odgovore na izazove.

Neke fotografije su isključivo namenjene privatnim albumima, a ne društvenim mrežama. Ovo su 3 tipa fotografija koje roditelji ne bi trebalo da objavljuju na društvenim mrežama:

1. Fotografije tuđe dece

Roditelji imaju različite stavove kada je reč o objavljivanju dece na društvenim mrežama, i baš zbog toga nikada nemojte da objavljujete slike tuđe dece bez pitanja.

Ukoliko ste odlučili da objavite slike svoje dece, to je vaša odluka iza koje sami stojite, ali ne bi bilo u redu da se pored vaših mališana nađu i druga deca, čiji se roditelji možda i ne slažu sa tim. Prvo se uverite da roditelji nemaju ništa protiv, pa tek onda možete objaviti slike sa drugom decom.

Fotografije sa dečijeg rođendana
Shutterstock Fotografije sa dečijeg rođendana

2. Fotografije na kojima deca ne nose odeću

Svako dete sigurno ima fotografije gde se kupa u kadi ili golišavo igra u pesku. To je nekako nezaobilazni deo našeg detinjstva, ali je važno da one ne završe na društvenim mrežama.

Golišave fotografije dece su mnogo opasnije nego što mislite jer mogu završiti u pogrešnim rukama, posebno danas kada se o pedofiliji može čuti na svakom koraku.

3. Lokacije vrtića ili škole

Svi školu i vrtiće smatramo bezbednim mestom, ali ima raznih iskustava. Ukoliko i želite da objavite neke slike iz ovih ustanova, postarajte se da lokaciju nikada ne napišete.

(Yumama)