Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO TREBA SA DETETOM DA PRIČATE O SEKSU: Iako deluje rano, psiholog kaže - u ovom uzrastu treba da imate prvi razgovor

Psiholog objašnjava zašto i kada treba da pričate sa detetom o seksualnosti.

 Kako roditelj treba da razgovara sa detetom o seksu Izvor: Shutterstock

Postoje neke teme o kojim roditelji nisu sigurni na koji način treba da razgovaraju sa decom, ali i da li uopšte treba da pričaju. Seksualnost i ljubav su često vrlo neprijatne teme, ali su neophodne. O tome kada i kako da pristupimo detetu po pitanju seksualnosti za Blic Ženu govorio je psiholog Leo Ivanišević.

Možda će vas zanimati

"U uzrastu od 9 do 12 godina treba uvesti teme kao što su rodna ravnopravnost, a devojčicama je posebno važno pomoći da se osećaju ugodno u svom telu i sa svime kroz šta prolaze. U ovom periodu je u redu uvesti temu bezbednog seksa. Iako možda deluje kao da su ove teme prerane za uzrast za koji su preporučene, onog trenutka kada vaše dete postane tinejdžer, biće vam drago što ste se, makar ovlaš, njih dotakli. U suštini, time ste pripremali teren za to da vaš tinejdžer može sada, kada ima brdo pitanja, bez bojazni da dođe kod vas i pita šta ga zanima. Ukoliko ste ćutali do ovog perioda, bilo bi dobro da kažete detetu da se to sada menja i da od sada pa nadalje može da vas pita sve što ga zanima", objašnjava psiholog, koji je dodao da je uvek bolje da mi pričamo sa detetom, nego da ih traži na drugim mestima, poput interneta.

Jedna od najtežih tema jeste razgovoro seksualnom odnosu. "Ukoliko ne želite da vaša ćerka prerano uđe u seksualne odnose, mnogo je bolje da pričate sa njom, nego da je tretirate kao da je previše mala. Ukoliko potpuno ignorišete pitanje seksualnosti, ili ukoliko je seksualnost tabu tema, postoji šansa da ćete izazvati kontraefekat. Devojčica se može odlučiti na seksualne odnose kako bi dokazala da je sada već velika ili će odlučiti da se upusti u seks zbog puke radoznalosti ili pritisaka okoline. Na kraju krajeva, ne postoji fiksni broj godina kada postajemo emotivno zreli za seks – i mnogi odrasli ljudi seksu pristupaju krajnje nezrelo", objašnjava psiholog.

izvor: yumama/zena.blic

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica