Vrlo popularna disciplinska metoda kod velikog broja ljutih roditelja jeste slanje deteta u njegovu sobu. Ipak, da li ste se zapitali koliko je ovo efektno?

Edukacijski psiholog doktor Ijan Operman objašnjava da ovaj metod ne pokazuje detetu u čemu greši, a govori i to da niste konkretni u pogledu disciplinovanja. "Dečja soba je prepuna stvari koje im drže pažnju, pa vrlo često i zaborave da su kažnjeni i šta su skrivili."

Nakon toga, objasnio je da popuštanje ("radi šta želiš"), govorenje da razmisli o svojim postupcima (a ono čak i ne zna šta je pogrešno uradilo), teranje da se izvini (kada mu nije iskreno žao, ili pak ne razume značenje te reči), govorenje "ne" na sve (umesto objašnjenja zbog čega je odgovor takav) takođe nisu korisne mere disciplinovanja. Dakle, ukoliko ove mere ne funkcionišu, pitate se šta hoće?

Smirite se i izbegavajte previše emocija

Trebalo bi da razjasnite detetu šta je to uradilo, zbog čega je to pogrešno i zašto ga kažnjavate. Neka to bude rečeno kratko i ciljano. Takođe, naučite da postavite određena očekivanja detetu, objasnite mu šta to želite od njega i pustite da shvati da će biti poslednica zbog njegovog ponašanja. Na primer: "Idemo u prodavnicu i smeš da izabereš samo jedan slatkiš. Ako pobesniš, nećeš dobiti slatkiš uopšte i kada se vratimo stajaćeš u kaznenom ćošku. "Mnogi predlažu da detetu date da bira ono što želi, recimo slatkiš, kako biste izbegli bes.

Neka bude jasno koju kaznu primenjujete

"Idi u svoju sobu" može značiti idi i igraj se ili gledaj televiziju koliko god želiš. Umesto toga, recite detetu koju će kaznu dobiti, koliko će ona trajati i šta se očekuje. "Sedećeš na ovoj stolici, gledati u ćošak narednih 10 minuta."

Budite dosledni i uporni sa disciplinom

Ukoliko pošaljete svoje dete "u ćošak", a ono potom ustane i odšeta, morate ga vraćati nazad iznova i iznova. Ukoliko kažnjavate dete za nešto što iznova radi loše, mora ponovo biti kažnjeno, bez obzira na okolnosti. "Nije u redu da skačeš po kauču kod bake i deke, ali kada to uradiš kod kuće, bićeš kažnjen."

Pokušajte da sprečite loše ponašanje

Možda je vašem detetu dosadno, nema stimulaciju, ili je jednostavno samo, pa je zbog toga nemirno.

Nekada deca ne žele da dele, već da se istaknu. Kako biste izbegli konflikt kada se igraju, budite sigurni da ima dovoljno igračaka da ih dele međusobno. U slučaju da ih ima, a oni nastave da se svađaju, oduzmite im sve igračke.


Foto: Shutterstock

Odvraćanje kao preusmeravanje pažnje

Recimo, ukoliko dete insistira da dotakne staklene ukrase u radnji nakon vašeg upozorenja da to ne radi. Pokažite mu jednu figuricu, dozvolite da dotakne i vidi kako to izgleda, zadovoljite tu radoznalu prirodu, a potom preusmerite pažnju igračkom u njegovim kolicima.

Ukoliko preusmeravanje pažnje ne funckioniše, objasnite mu da ćete otići ukoliko nastavi tako da se ponaša. Ne zaboravite, morate da budete istrajni sa strategijom čim ste je izgovorili.

Drugim rečima, uklonite dete iz situacije, ili uklonite objekte iz njegovog vidokruga.

Deca uče gledajući model ponašanja

Ne možete govoriti detetu da ne sme da viče na vas, a potom da u svađi sa partnerom oboje vičete jedno na drugo.

Uvek se setite da pohvalite svoje dete

Kada je poslušno, radi ono što kažete, ponaša se lepo u prodavnici i nema izlive besa, recite da ste to primetili i da ste ponosni na njega.