Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručne saradnice sajta Yumama o opasnostima koje nosi moderno doba: Krajnje je vreme da nešto preduzmemo kako bi zaštitili našu decu

Na koji način zaštititi decu od svih problema koji utiču na njihov fizički i mentalni razvoj dilema je svakog savremenog roditelja.

  Izvor: Foto: YouTube/printscreen

Uticaj Interneta i digitalnih uređaja na zdravlje i razvoj dece je veoma aktuelna i važna tema kojom se roditeljski sajt Yumama bavi već duži vremenski period. 

Koje su posledice prerane i preterane upotrebe Interneta, kako prepoznati prve simptome zavisnosti od igranja video igara i šta bi roditelji trebalo da preduzmu ukoliko ih uoče, odgovor su dale naše stručne saradnice - psihoterapeut Darka Krsmanović i pedijatar dr Biljana Kostić, na Live panelu koji je održan juče u Ušće SC.

Povezane vesti

"Situacija je alarmantna, čak je i Svetska zdravstvena organizacija neumereno igranje video igara svrstala u bolesti zavisnosti. Osnovno pravilo je da deca do 18 meseci nikako ne treba da koriste tablete i druge digitalne uređaje, dok deci uzrasta od pet do deset godina treba ograničiti pristup na samo sat vremena dnevno. Na sistematskim pregledima sve češće viđam decu čiji govorno-jezički razvoj kasni, dok su mnogi predškolci već zavisni od igranja video igrica", reči su dr Biljane Kostić, pedijatra sa dvadesetogodišnjim iskustvom.

Psihoterapeut Darka Krsmanović ističe da ne možemo i ne trebamo da negiramo i zaustavljamo tehnološki napredak, ali da bi kao roditelji trebalo da se zapitamo kakva je naša uloga i kako da pripremimo dete za svet koji ga očekuje.

"Važno je da pratimo trendove a ne da ih gasimo. Deci treba ponuditi druge, dovoljno interesantne sadržaje, poput sporta ili nekih školskih takmičenja. Naravno, ukolio sa detetom radimo u ranom uzrastu, kasnije će, kao tinejdžeri lakše usvojiti naše savete. Takođe, trebalo bi raditi i na tehničkom opismenjavanju, jer je važno da roditelji budu informisani kako bi mogli da zaštite dete", savetuje Draka Krsmanović.

Povezane vesti

Na pitanje u kom trenutku bi roditeljima trebalo da "zazvoni" u glavi, kako bi preduzeli neke važne korake i pomogli detetu, naše stručne saradnice odgovaraju:

"Posledice preterane upotrebe digitalnih uređaja mogu se ispoljiti na više načina. Dete može biti bledo i tromo, depresivno, mogu se javiti problemi sa vidom ili deformiteti kičme zbog nepravilnog položaja. Takođe, nisu retki i problemi sa snom i poremećaji u ishrani", upozorava dr Biljana.

Povezane vesti

"Kod starije dece javljaju se problemi u školi, loši rezultati, nezainteresovanost, takođe, problemi sa snom, a socijalni kontakti su problematični. Međutim, roditelji ne bi trebalo da zabrane upotrebu Interneta i igranje video igara već da ponude deci one pozitivne strane moderne tehnologije”, zaključuje psiholog Draga Krsmanović.

Panel možete da pogledate u video prilogu koji sledi:

Na koji način zaštititi decu od svih problema koji utiču na njihov fizički i mentalni razvoj dilema je svakog savremenog roditelja.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica