Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz iskustva pedagoga i nastavnika: Kako da polazak u školu ne bude bauk

Često je polazak u prvi razred stresniji za roditelje nego za dete. Ukoliko mame i tate osećaju veliki pritisak i odgovornost, oni nesvesno mogu da opterete i dete.

  Izvor: Foto: Profimedia

Roditelji đaka prvaka imaju velike dileme: Kako će se moje dete uklopiti? Hoće li mu se svideti škola? Kako će prihvatiti školske obaveze? Hoće li biti samostalno? Hoće li imati drugare? Njihova pitanja i nedoumice su opravdane, jer je polazak u školu jedan od najvažnijih perioda u životu porodice. 

Najvažniji je otvoreno razgovarati o tome šta dete očekuje u školi. Ne treba mu pretiti školom (videćeš ti kad pođeš u školu, nema više igranja...), ali ni umanjivati školske obaveze (tamo ćeš samo malo da crtaš  i pišeš, igraš se i biće ti lako...).

Najvažnija priprema za školu

Sva iskustva koje je dete imalo do polaska u školu (odlazak u bioskop, rasprave sa sestrom, boravak u vrtiću, ljutnja jer roditelj traži da se poštuje dogovoreno, padanje sa bicikla i upornost da se ponovo ustane i ponovo proba...) pripremaju dete za ovaj trenutak. Kroz sva ta iskustva dete razvija: fizičku, motoričku, intelektualnu, govornu, socijalnu, emocionalnu zrelost i motivaciju za učenje. Ovo su važni preduslovi koji se procenjuju prilikom spremnosti deteta za polazak u školu.

U periodu između vrtića i polaska u školu dete prolazi lekarske preglede i testiranje u školi kako bi se utvrdila spremnost za polazak u prvi razred. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica