Deca mlađa od četiri godine ne bi trebalo da piju napitak sluši jer može da bude toksičan, upozorava Američka agencija za standarde hrane (FSA).

Prema njihovom mišljenju, mala deca mogu patiti od glavobolje i mučnine zbog visokog nivoa zaslađivača glicerola koji se nalazi u takvim smrznutim sokovima. U ekstremnim slučajevima, mogla bi se čak onesvestiti ili doživeti šok, upozorava FSA. Oni takođe pozivaju da se deci mlađoj od 10 godina uskrati prekomerna konzumacija slušija. 

Napitak sluši može da bude toksičan za decu_351442856.jpg
Shutterstock 

"Simptomi trovanja glicerolom su obično blagi, ali je važno da roditelji budu svesni rizika – posebno pri visokim nivoima potrošnje", rekao je Adam Hargrejv, šef odeljenja Agencije za aditive, piše Index.hr.

"Verujemo da mnogi čak i ne prijavljuju trovanje glicerolom jer se mučnina i glavobolja mogu pripisati drugim stanjima, poput sunčanice", dodao je on.

Glicerol je zaslađivač koji se prirodno nalazi u pivu i medu i dodaje se proizvodima kao što su pločice od žitarica, maršmelou i žvakaće gume. Takođe se koristi u kozmetici i medicini jer pomaže ćelijama da zadrže vodu. Pića kao što je sluši imaju veću koncentraciju glicerola od drugih namirnica, a to može biti rizično za malu decu koja mogu da dožive simptometrovanja i nakon jednog pića, dok starija deca mogu da obole ako piju velike količine u kratkom vremenskom periodu.

Dvoje dece u Škotskoj hospitalizovano je zbog trovanja glicerolom 2021. i 2022. godine, piše The Sun.

Potrebno je obaviti dodatna istraživanja po efekat slušija na zdravlje.

(Index.hr/Yumama)

BONUS VIDEO:

Recept za smuti od bundeve TikTok/nicole_thenomad