Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREVRNE OČIMA, UKOČI POGLED I IZGUBI SVEST: Fras deluje dramatično ali evo kako da ga prepoznate i da pomognete detetu

Autor Radmila Ilić

Naučite kako da pomognete detetu koje doživi fras.

 Dete, temperatura Izvor: Shutterstock

Snimak u kom Marko u Obrenovcu spašava dete koje je u prestalo da diše dok se sa majkom vraćalo kolima od lekara, obišao je društvene mreže u Srbiji ali i regionu. Jednogodišnji dečak je imao jaku temperaturu i u trenutku doživeo febrilne konvulzije, odnosno fras, zbog čega je zapao u teško stanje. Zbog toga je važno ostati sabran i znati tehniku prve pomoći, što je ovaj heroj i uradio i na taj način spasao bebu.

Možda će vas zanimati

Šta je fras?

Febrilne konvulzije ili fras su jedan od najčešćih neuroloških poremećaja u ranom detinjstvu. Izazivaju ih visoke temperature, a burna reakcija se javlja zbog još uvek nerazvijenog mozga koji reaguje na nagli skok temperature. Uglavnom se dešava kod dece od 6 meseci do 5 godina.

 Temperatura, visoka temperatura, prehlada
Dete sa visokom temperaturom
Izvor: Shutterstock

Kako da prepoznam fras?

Nastaje naglo, uglavnom kada je telesna temperatura iznad 38.5 stepeni. U tom trenutku dete prevrne očima, ukoči pogled i izgubi svest. Počinje da se trese, odnosno da trza određenim delom tela ili celim telom, a može doći i do prekida disanja. Pauza u disanju može biti toliko duga da roditeljima deluje kao večnost i počnu burno da reaguju.

Pored toga, može se javiti i pojačano lučenje pljuvačke, nekontrolisano mokrenje ili mlitavost mišića. Sve to izaziva opravdanu paniku kod roditelja, ali potrudite se da ostanete pribrani i pomognete bebi.

Kako da pomognem detetu ako doživi fras?

  • Prvo umirite sebe
  • Položite dete na bok kako biste sprečili komplikacije poput zapadanja jezika, udisanja povraćenog sadržaja ili povrede glave
  • Aplikujte mu čepiće za skidanje temperature ili lek za febrilne konvulzije ukoliko vam je lekar već preporučio
  • Nikako mu ne otvarajte usta nasilno
  • Ne polivajte ga vodom
  • Kada napad prođe odvedite dete kod lekara

Važno je da znate i da fras može da se ponovi nakon nekoliko sati, a ako je već imalo febrilne konvulzije, dobro mu pratite temperaturu i ukoliko pređe 38 stepeni, neka vam lekovi budu u pripravnosti.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maja

Svako pojavljivanje frasa ispitati bolnički,ako se frasovi ponavljaju pogotovo. Nase dete je imalo 3 frasa u toku 2017god(sve ispitano bolnički i ambulantno) i cetvrti fras je uzrokovao krvarenje na mozgu i pojavu adema. Jedva je prezivela. Svaki fras mora biti bolnički ispitan i shvaćen ozbiljno..

Najnovije

Vesti

Porodica