Snimak u kom Marko u Obrenovcu spašava dete koje je u prestalo da diše dok se sa majkom vraćalo kolima od lekara, obišao je društvene mreže u Srbiji ali i regionu. Jednogodišnji dečak je imao jaku temperaturu i u trenutku doživeo febrilne konvulzije, odnosno fras, zbog čega je zapao u teško stanje. Zbog toga je važno ostati sabran i znati tehniku prve pomoći, što je ovaj heroj i uradio i na taj način spasao bebu.

Šta je fras?

Febrilne konvulzije ili fras su jedan od najčešćih neuroloških poremećaja u ranom detinjstvu. Izazivaju ih visoke temperature, a burna reakcija se javlja zbog još uvek nerazvijenog mozga koji reaguje na nagli skok temperature. Uglavnom se dešava kod dece od 6 meseci do 5 godina.

Temperatura, visoka temperatura, prehlada
Shutterstock Dete sa visokom temperaturom

Kako da prepoznam fras?

Nastaje naglo, uglavnom kada je telesna temperatura iznad 38.5 stepeni. U tom trenutku dete prevrne očima, ukoči pogled i izgubi svest. Počinje da se trese, odnosno da trza određenim delom tela ili celim telom, a može doći i do prekida disanja. Pauza u disanju može biti toliko duga da roditeljima deluje kao večnost i počnu burno da reaguju.

Pored toga, može se javiti i pojačano lučenje pljuvačke, nekontrolisano mokrenje ili mlitavost mišića. Sve to izaziva opravdanu paniku kod roditelja, ali potrudite se da ostanete pribrani i pomognete bebi.

Kako da pomognem detetu ako doživi fras?

  • Prvo umirite sebe
  • Položite dete na bok kako biste sprečili komplikacije poput zapadanja jezika, udisanja povraćenog sadržaja ili povrede glave
  • Aplikujte mu čepiće za skidanje temperature ili lek za febrilne konvulzije ukoliko vam je lekar već preporučio
  • Nikako mu ne otvarajte usta nasilno
  • Ne polivajte ga vodom
  • Kada napad prođe odvedite dete kod lekara

Važno je da znate i da fras može da se ponovi nakon nekoliko sati, a ako je već imalo febrilne konvulzije, dobro mu pratite temperaturu i ukoliko pređe 38 stepeni, neka vam lekovi budu u pripravnosti.

(Yumama)