Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE EFIKASNIJI PARACETAMOL ILI BRUFEN ZA DECU: Obratite pažnju na ove detalje, mogu bitno da utiču na vaš izbor

Autor Sandra Krstanović

I jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane.

 beba-lek-temperatura.jpg Izvor: Shutterstock

Paracetamol i Brufen su najpopularniji lekovi protiv bolova i za snižavanje temperature, koji se najčešće daju deci. Brufen deluje tako što blokira bol i upalu kod bolesti dece ili u slučaju povrede. Uloga paracetamola i nije tako jasno definisana, iako ima istu funkciju kao prethodno naveden lek, naučnici su jedino utemeljili činjenicu da on sprečava signale bola koje nervne ćelije šalju mozgu i na taj način ga umanjuju.

Možda će vas zanimati

Ako vas zanima koji je lek efikasniji, nedavna studija je dokazala da je Brufen bolji u lečenju temperature dece. Studija je obuhvatila 156 dece uzrasta od 6 meseci do 6 godina. Međutim, i dalje se ne osporava činjenica da je i Paracetamol delotvoran. Ono što je njegova prednost može se davati bebama od 2.meseca za temperaturu i protiv bolova, za Brufen bebe moraju da budu malo starije zapravo od tri meseca, kada dostigne težinu od 5 kilograma.

U nekim težim slučajevi i kada je dete navršilo godinu dana ova dva leka se mogu i kombinovati po savetu pedijatra. Ono na šta treba takođe da obratite pažnju jeste ako postoji opsanost da vam dete ima astm. Dok brojna istraživanja nisu otkrila direktnu vezu između čestog davanja Paracetamola i povećanog rizika od astme, pedijatri preporučuju da je veći rizik kod Brufena. Ljudi koji pate od astme savetuje se da ne uzimaju Brufen, jer postoji niz štetnih nuspojava.

 lekovi-dete-temperatura.jpg
Lekovi za decu
Izvor: Shutterstock

Ukoliko vam je dete bolesno i ne reaguje na neki od navedenih lekova probajte na sledeći način da mu skinete temperaturu:

  • Raskomotite dete što više možete.
  • Održavajte prostoriju prijatnom i nikako ne pokrivajte dete zbog pregrejavanja.
  • Dajte mu dosta tečnosti: češće dojite ili mu dajte formulu, ako je dete starije neka pije dosta limunade, supice i čajeve.
  • Tuširajte dete mlakom vodom najmanje deset minuta i istrljajte ga sunđerom, to je najefikasniji način da mu snizite temperaturu posebno ako je jako visoka.
  • Uvek se obratite lekaru ako je temperatura duža od tri dana.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica