dr Ivana Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva, citolog, za Yumamu nam je odgovorila na sva ona pitanja koja muče roditelje i devojčice, kako uđu u pubertet i jave se problemi ili nedoumice vezane za menstrualni ciklus, njihovo zdravlje, promene koje odrastanje neminovno donosi. Da to sve ne mora da bude ni neprijatno, ni bolno, a da se izbegnu sve nedoumice i poluistine koje se lako šire među tinejdžerima, doktorka nam je dala jasne odgovore i uputstva.

 Kada bi trebalo devojčica da prvi put ode kod ginekologa?

"Prva poseta ginekologu trebalo bi da bude kada se za to oseti potreba. Ukoliko imate pitanja i nedoumica, zakažite pregled kod ginekologa, nema glupih i banalnih pitanja. Poseta ginekologu ne podrazumeva nužno i pregled, to može biti i konsultacija, upoznavanje sa ginekologom, prostorom. Prvu posetu trebalo bi obaviti pre stupanja u se**ualne odnose, ukoliko devojčica ima 16 godina, a nije dobila još uvek prvu menstruaciju, kod bolova u stomaku, ako su bolni ciklusi, izostanaka ciklusa, pojačanog va**nalnog sekreta, sekret neprijatnog mirisa. Sve su to stanja kada devojčica treba da se javi kod ginekologa."

Kako izgleda ginekološki pregled?

"Pregled se sastoji od nekoliko delova, prvi deo je anamneza, kada lekar postavlja pitanja: kada je bila prva menstruacija u životu (menarha), poslednja menstruacija, koliko traje ciklus, razmak između 2 ciklusa, da li su ciklusi obilni ili bolni, da li je bilo trudnoća. Tu spada i pitanje o hroničnim bolestima i o bolestima u porodici.

Pregled na ginekološkom stolu se sastoji od: pregleda spoljnih genitalija, va**nalni pregled pod spekulumom, tada se obično uzima cervikalni i va**nalni bris, Papa test. U sklopu ginekološkog pregleda je i kolposkopski pregled gde se grlić materice posmatra specijalnim aparatom-kolposkopom, zatim se premazuje sirćetnom kiselinom i Lugolovim rastvorom.

Bimanuelni pregled se radi kažiprstom i srednjim prstom desne ruke, palpiraju se unutrašnji organi, a drugom rukom se palpira spošnji zid stomaka. Tu još spada ultrazvučni pregled i pregled grudi. Kod devojaka koje nisu imale polne odnose( virgo), ginekološki pregled će se razlikovati i zavisi od mnogo faktora. Može se uraditi rektalnim putem, a ultrazvuk preko stomaka (abdominalnom sondom)."

Šta ako su ciklusi izuzetno bolni, obilni? Kada potražiti pomoć lekara? Koji su simptomi endometrioze kod devojčica, koliko je česta, kako se leči, kakve su posledice?

"Bolni ciklusi ( dismenoreja) javljaju se u 50-90% žena, u nekim periodima menstrualne aktivnosti, toliko mogu biti izraženi da remete normalnu funkciju i život žene. Kod mlađe populacije najčešće srećemo primarnu dismenoreju, oslobađanje prostoglandina izaziva suženje krvnih sudova i materične kontrakcije (stezanje materice), što za posledicu ima jako bolne cikluse.

Sekundarna dismenoreja se javlja kao posledica organskih promena na genitalnim organima, tu spada endometrioza. Kod hroničnog bola u karlici rezistentnog na farmakoterapiju i dismenoreja, treba posumnjati na endometriozu. A, poznato je da 30-50% žena sa endometriozom ima poteškoće pri začeću. Bolni ciklusi nisu nešto što treba ignorisati i sa čime treba normalno živeti. Adekvatnom terapijom žene se u potpunosti obezboli i za vreme ciklusa normalno funkconiše. Menstruacija je fiziološka, a bol je patološki i znak da nešto nije kako treba."

Šta su najveći strahovi, predrasude devojčica kada je ginekološki pregled u pitanju? Kako im objasniti, zašto su važni, pripremiti ih?

"Najčešći uzorok odlaganja posete ginekologu je strah. Naglasila bih da pregled nije bolan, ne zahteva nikakvu specijalnu pripremu, sve što kažete svom ginekologu ostaje u ordinaciji. Kad se završi pregled pacijentkinje kažu: "Jao, pa ovo nije bilo strašno!" Dobra komunikacija pacijent-lekar je ključna, u prevazilaženju straha. U sklopu pregleda treba objasniti svakoj pacijentkinji značaj pregleda za njihovo reproduktivno zdravlje, planiranje porodice i prevenciju i rano otkrivanje bolesti."

Koja je najbolja kontracepcija koja se predlaže adolescentima?

"U izboru kontraceptivnog sredstva treba da učestvuju oba partnera. Na izbor kontraceptivnog sredstva utiču godine starosti, životne navike, zdravstveno stanje. Za mlade najbolji vid kontracepcije je kondom, on štiti i od polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće. Pored kondoma mladima se savetuju i kontraceptivne pilule.

Zbog čega vam se devojčice najčešće javljaju?

"Širok je dijapazon razloga zažto se devojčice javljaju ginekologu. Najčešće su to razgovori vezani za kontracepciju, HPV vakcinaciju, bolni i iregularni ciklusi. Mada ima i devojčica koje dolaze na pregled zbog neželjene i neplanirane trudnoće."

Kako treba da se pravilno koriste menstrualni proizvodi? Kako održavati higijenu? Šta preporučujete devojčicama, a šta nikako ne?

"Bitno je pravilno izabrati menstrualni proizvod, voditi računa održavanje higijene mlakom vodom i neparfemisanim sapunom. Tamponi se moraju menjati na 3-4 sata, noću ih treba izbegavati, jer mogu narušiti mikrobiotu, dovesti do infekcija, pa čak i septičkog šoka. Na tržištu imamo i menstrualne kape, kao i menatrualne gaćice. Kod devojčica najbezbednija je upotreba pamučnih uložaka."

Šta su normalne pojave prvih godina menstrualnog ciklusa a na šta obratiti pažnju?

"Menarha je prva menstruacija, javlja se uglavnom između 11-14 godina, prvih 1-3 godine razmak između krvarenja može biti nepravilan (regularan ciklus je na 21-35 dana, najčešće 28 dana). Sazrevanjem hipotalamo-hipofizno-ovarijalne osovine dolazi da regulacije ciklusa. Obilno krvarenje, intenzivan bol u stomaku, produženo krvarenje( duže od 7 dana) su znaci da treba zakazati posetu ginekologu."

Kako da se deca edukuju, informišu o svom reproduktivnom zdravlju?

"Još u osnovnoj školi treba krenuti sa edukacijom mladih. Savetovališta za mlade u sklopu primarne zdravstvene zaštite su jako značajna. Organizivanjem predavanja raznih sekcija putem sredsava javnog informisanja, sve su to načini kako možemo doći do mladih, kojima su bitne informacije. Mnogi znaju za kondom, ali ne znaju kako se koristi. Nedopustivo je da devojčica u 21. veku neplanirano ostane trudna. To je znak da je celo društvo je zakazalo."

Šta su sve posledice ranih trudnoća, a šta abortusa?

"Granica stupanja u intimne odnose se pomera nadole, samim tim akcenat treba staviti na edukaciji o polno prenosivim bolestima i kontracepciju. Svaka neželjena trudnoća u ranoj mladosti, koja se završi abortusom, ostavlja duboke posledice kako na psihičkom polju tako i na reproduktivno zdravlje te mlade žene. Jako mlade trudnice koje odluče da rode u većem su riziku od prevremenog porođaja, hipertenzije, krvarenja, a i psihičke posledice ne treba zaboratiti."

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore