Devojčica koja dobije menstruaciju po prvi put često je uznemirena. To može biti zastrašujuće za nju, a može biti zastrašujuće i za mamu koja mora da pomogne svojoj ćerki da prebrodi ovu veliku promenu koja se dešava njenom telu u pubertetu.. Možda ste se kao mama tinejdžerke, već neko vreme spremale za ovaj veliki događaj ali ima toga što se možda i ne treba reći, čak i iz najbolje namere.

Ne budite mama drama

Iako je ovo velika promena u životu vašeg deteta, a neki to vide kao znak da odrastaju, ne želite da budete dramatični u vezi sa tim. Prema Menstrupedija portalu koji se bavi reproduktivnim zdravljam žena, važno je da nema ekstremne reakcije. Ne želite da kažete celom komšiluku da je vaša ćerka „sada žena“, i može biti neprikladno, kada mama ima preteranu reakciju. Ostati hladan, smiren i sabran je najbolji savet, da se samo normalizuje da je ovo normalan deo života.

Ne bojte se

Sada nije vreme da budete uzdržani i stidljivi sa svojom ćerkom, potrebna joj je vaša pomoć. Prođite sa njom kroz svaku opciju proizvoda za menstruaciju koji su na raspolaganju, predočite vaša iskustva. Pokažite joj kako da ih koristi i ne plašite se da budete praktični i detaljni u svom opisu. Budite podržavajuća mama, koja se ne stidi da prizna da je i ona imala borbu, probleme i poteškoće sa svojim menstrualnim ciklusom ali da sve može da se reši i bude podnošljivo. Obrazovanje je najbolja odbrana da vaša devojka zna šta radi i da joj je prijatno.

Ne ulepšavajte istinu

Preskočite male bele laži da bi vam bilo prijatnije. Prema Pop Sugar-u, sada želite da joj kažete istinu. Objasnite šta se dešava sa njenim telom i zašto. Razgovarajte o tome šta će to značiti za budućnost i kako ona to može koristiti da prati svoje zdravlje.

Ako već niste razgovarali o „seksu“, sada je možda vreme da to učinite. Kao što smo ranije rekli, obrazovanje je ključno i ovo je najbolji način da normalizujete menstruaciju i date svojoj ćerki do znanja da je sve u redu sa njom ili njenim telom.

Pročitajte više i kako se u školi snaći u toku ciklusa u tekstu: PRIPREME ZA PRVU MENSTRUACIJU

(Yumama)

BONUS VIDEO

POTEZ SLOBE RADANOVIĆA GANUO MNOGE! Pevaču na nastup došla devojčica u kolicima, a o njegovoj reakciji DUGO će se pričati! Kurir televizija