Mnoge devojčice su zabrinute da će dobiti prvu menstruaciju u školi, kampu ili kada im majka nije u blizini da im pomogne. Iako nemate kontrolu nad tim kada će vaša ćerka dobiti prvu menstruaciju, možete je pripremiti za neočekivano i ublažiti stres. Evo šta treba da znate.

Ovo je nepoznanica za tinejdžerke i njihov najveći strah je gde će biti kada dobiju prvu mensturaciju. Ono što je veoma važno jeste da razgovarate sa ćerkom i da je pripremite na novinu, eventualno ublažite njenu anksioznost ako postoji. Prva menstruacija može biti stresna za tinejdžerku, ali uz malo informacija i vaše pomoći, ona će se lakše suočiti sa promenama. Pripremajući ćerku, ona će znati da nema razloga za brigu o tome kada će njena menstruacija početi, jer kada počne, ona će biti spremna i svesna da je to prirodan proces.

Za početak, važno je da razgovarate sa ćerkom o tome šta da očekujete kada počne menstruacija. Razgovarajte o promenama puberteta i znacima koje ona može da doživi. Budite sigurni da je vaša ćerka dobro informisana o menstruaciji i normalnim promenama u pubertetu. Objasnite neke od uobičajenih promena koje devojka može da doživi pre nego što počne menstruacija, kao što su grčevi, glavobolja, nedostatak energije, promene raspoloženja i vlažne gačice…

Naučite je da je važno da vodi evidenciju o dinamici svojih menstraucija, bilo da to radi na tradicionalan način uz kalendarčić ili u digitalnoj formi na svom mobilnom telefonu.

Razgovarajte o tome šta da raditi ako se to dogodi u školi! Objasnite detetu da ako misli da je dobila prvu menstruaciju, da može da pita nastavnike za odlazak u toalet ili čak kući. Takođe je naučite da u ovom periodu počne da nosi u školskoj torbi jedan uložak za “prvu pomoć”. Ovo isto važi ako je u izgledu odlazak na rekreativnu nastavu, kamp, zimovanje, odnosno bilo koje odvajanje od kuće na duže vreme – razgovarajte i spakujte joj više uložaka u ovom slučaju.

BONUS VIDEO

Direktor Centra za socijalni rad Predrag Momčilović o smrti devojčice u hraniteljskoj porodici Kurir


Izvor: Yumama