Mnogi roditelji se opterećuju uspomenama, doživljajima, materijalnim stvarima koje se trude da obezbede svom detetu, od kad se rodi. Profesor psihologije Jakub Andrzejzak smatra da to nije važno. Kao roditelji, gubimo iz vida nešto mnogo vrednije, kako prenosi Ofeminin.

„Kada pogledam decu, ne mogu da kažem ko je od njih prvi prohodao. Teško je reći koje dete je izgovorilo punu rečenicu pre 20 meseci. Kad god ih pogledam, ne znam, znaju da li imaju tablet ili da su bili na Maldivima, koliko novca imaju u svojim kasicama“, napisala je učiteljica na svom Fejsbuk profilu.

Kasnije, međutim, primećuje ono što može da vidi.

„Mogu precizno da naznačim da li se uči porodično poštovanje, ljubaznost i odnos prema drugim ljudima. Znam koje se dete oseća voljeno u svom domu. Mogu da kažem da li su roditelji odgovorili na sva njihova pitanja ili su im dali najkraći odgovor: „Ne znam.“ Znam koje se od njih smeju sa roditeljima tokom zajedničkog gledanja filmova. Konačno vidim, koliko mnogo ili malo ljubavi ulivate u njihova srca“, napisala je.

Nije svaki roditelj razumeo njene reči. Učiteljica je naglasila da je vredno posvetiti pažnju razgovoru, objasniti detetu važna pitanja i podržati njegov emocionalni razvoj, kao i bliskost. Iako su dečiji prvi koraci važni, oni nisu toliko presudni u njegovom budućem životu kao, na primer, učenje empatije. Za one koji su sumnjali u poruku, Jakub Andrzejczak je u komentaru objavio objašnjenje.

"Ovaj tekst ima određenu poruku. Svestan sam da neki ljudi to shvataju bukvalno i analiziraju pojedine rečenice, ali molim vas da to ne radite. Onda se poruka gubi. Za one koji su se na to odlučili, međutim, ja izjavljujem da odlično poznajem temu. Ne važi za sve, shvatam da se neki problemi kriju, ali psihologiju odlično poznajem“, ispravio je neke komentatore profesor.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore