Mnoga deca u određenom uzrastu o sebi govore u trećem licu jednine, pa umesto da recimo kažu: "Gladan sam" ili "Hoću da jedem", izgovaraju: "Marko je gladan" ili "Marko hoće da jede".

Deca negde do treće godine ne mogu da nauče kada se upotrebljava koje lice, zato im je mnogo lakše da koriste treće lice – "Marko želi kolač" ili "Marko hoće da se ljulja".

Dete može da o sebi govori koristeći svoje ime i iz drugog razloga. Ako, na primer, vi ili vaš partner često govorite u trećem licu o sebi, u smislu: "Mama ide sada da pije vode" ili "Tata ide da se presvuče", moguće je da vas dete zapravo samo imitira, piše whattoexpect.com.

Kada treba da potražite stručnu pomoć

Ukoliko vaše dete i dalje govori o sebi u trećem licu, a napunilo je četiri godine, bilo bi dobro da o tome porazgovarate sa pedijatrom, koji će vas možda uputiti na logopeda.

Kako da pomognete detetu da koristi reč "ja"

Ukoliko vaš mališan govori o sebi u trećem licu, evo šta možete da uradite kako biste mu pomogli da nauči da govori u prvom licu.

Čitajte mu

Većina knjiga namenjenih za predškolski uzrast su napisane tako da mališani usput uče i jezik, zato mu svakodnevno čitajte. Neke knjige oponašaju govor beba, zato ih prelistajte pre nego što ih kupite ili uzmete iz biblioteke.

Pazite na svoj govor

Potpuno je prirodno to što o sebi govorite u trećem licu kada govorite svom detetu, na primer: "Mama sada ide da se istušira", posebno kada želite da vaš mališan nauči da kaže mama. Ali, potrudite se da iskorenite ovu naviku tako što ćete govoriti o sebi u prvom licu, pa ćete reči: "Ja idem sada da se istuširam".

Vodite dete u društvo

Potrudite se da obezbedite detetu prilike da se nađe u različitim društvenim situaijama, jer će mu razgovor sa drugim ljudima pomoći da nauči kako da pravilno govori o sebi.

BONUS VIDEO:

ALARM ZA UZBUNU: 7 JASNIH ZNAKOVA DA DETE TREBA KOD LOGOPEDA: Prvih 1.000 dana od rođenja deteta KLJUČNI SU ZA RAZVOJ govora Kurir TV

(Yumama/N. Z.)