Prema podacima Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, više od hiljadu devojčica u Srbiji je za dve godine zatrudnelo, a oko 300 je abortiralo. Najmlađa od njih je imala samo 13 godina. Takođe, u ovom istraživanju se navodi i da se pomerila granica za stupanje u intimne odnose, pa tako deca prve intimne odnose imaju već sa 11 godina, što je u emisiji Uranak na televiziji K1 komentarisala prof. dr Ana Mitrović, ginekolog i načelnica dnevne bolnice GAK Narodni front.

"Mislim da ovi podaci treba da nas brinu, i jedan abortus u tinejdžerskom periodu, posebno u ranoj adolescenciji, pre 15. godine je nešto što ne bi smelo da nam se desi u 21. veku, kada imamo mogućnost da od najranije mladosti zaštitimo reproduktivno zdravlje. To je nešto što ne bi smelo da nam se dešava, ali s druge strane, ne smemo ni da osuđujemo tu decu zato što ta deca moraju da znaju da u svojim roditeljima i svima nama u društvu, a posebno u nama lekarima, imaju prijatelje koji će i u takvim situacijama da ih razumeju, a ne da beže i kriju, pa kada prijave problem da bude kasno".

Ona je objasnila i koji su potencijalni rizici po zdravlje devojčica koje rano ostanu u drugom stanju.

"Ako se radi o zdravoj devojčici koja neplanirano ostane trudna u, recimo, 14 ili 15 godina i odluči da takvu trudnoću zadrži, problemi mogu biti brojni. Najčešće se dešava veći procenat spontanih pobačaja, češće se dešavaju porođaji pre termina, rađaju se deca male telesne težine, javljaju se češće problemi sa povišenim pritiskom i ozbiljnim komplikacijama kao što je preeklampsija, daleko je veći procenat krvarenja. Znači, mnogo različitih problema, kao da imate jednu osobu na kraju svoje reprodukcije, pa i one imaju problem zbog svoje životne dobi. Isto tako nije dobro rađati ni u toj ranoj mladosti. Ali, to je samo deo problema, šta je sa problemima vezanim za psihu, za socijalne norme takve stigmatizirane devojčice koja se okuražila da u tom životnom periodu iznese trudnoću i postane majka, a i sama je još uvek dete".

Dr Mitrović je istakla i da Srbija i zemlje regiona imaju i dalje nisku stopu korišćenja metoda savremene kontracepcije, pri čemu, kako je istakla, najviše misli na pilule i spirale. Ona je pojasnila da je dugodelujuća kontracepcija idealan metod za adolescenciju, bez obzira za koji od metoda se odluče.

"Uvek naglašavam, od trudnoće dvojna zaštita, upotreba prezervativa koji nije idealno sredstvo za odbranu od polno prenosivih bolesti, ali bolje nemamo. I te kako je važna zaštita od polno prenosivih bolesti, HPV je jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih virusa, a posledice mogu da daju za 20-30 godina od primarne infekcije".

Kada je u pitanju prvi ginekološki pregled devojčica, doktorka kaže da "razgovor može da bude kad god osoba oseti potrebu, a za pregled neposredno pre stupanja u polne odnose ili odmah po stupanju".

BONUS VIDEO:

SEPSA, ŠOK, STERILITET! Abortus ostavlja užasne posledice: Postavlja se pitanje KAKO SPREČITI PREKID TRUDNOĆE Kurir televizija

(K1/Yumama/N. Z.)