Kristina je ostala trudna sa 17 godina, što nikada nije planirala ali i posle želje za abortusom, donela je hrabru odluku i rodila ćerku. Svoju priču podelila je sa svima kako bi i ostale tinejdžere upozorila.

"Napunila sam 17 godina i bila sam na poslednjoj godini srednje škole. Nakon toga sam želela da upišem fakultet u drugom gradu, imala sam velike planove. Ali sve je promenjeno u trenutku kada smo moj dečko i ja želeli da dobijemo 'prirodnije senzacije' i nismo koristili kontracepciju. Tek posle toga sam shvatila da postoji bar 1 odsto da ostanem trudna, i odmah sam otrčala da kupim hitnu kontracepciju. Mislila sam da se to meni neće desiti, i bila je to velika greška", govori Kristina na početku svoje ispovesti.

Za trudnoću je saznala prilično rano, već u 5. nedelji. Menstruacija joj je kasnila samo par dana, što nije neuobičajeno, ali je imala loš osećaj i odmah je želela da proveri trudnoću. Test joj je iz prvog puta pokazao da je trudna.

"Bila sam u šoku i potpunom očaju. Najgori je bilo pomisao da to kažem roditeljima", kaže Kristina i dodaje:

"Prvo sam za trudnoću rekla najboljoj drugarici, a narednih par dana smo smišljale šta možemo da uradimo. Došle smo do zaključka da moram da kažem odraslima, ali samo zbog toga što oni mogu da mi daju pare za abortus jer ni ja, ni moj dečko nismo imali novca. Čitala sam razne priče drugih devojaka na forumima i shvatila da je abortus rizik. Neplodnost nije jedina komplikacija. Postoje slučajevi pobačaka, nepravilnih menstruacija, hroničnih upala genitalija i slično. Međutim, bila sam sto odsto sigurna da želim želim abortus, da neću dete u tom trenutku jer imam planove za budućnost."

Trudnoća, tužna, abortus, bol
Shutterstock Tužna devojka

Došao je i trenutak kada je Kristina svoje novosti trebala da saopšti roditeljima. Trenutak koji nije jednostavan ni za nju, ni za njih.

"Roditelji su prvo bili šokirani, ali je onda odgovornost za trudnoću prebačena isključivo na mene. Nisu želeli ni da čuju za abortus, morala sam da rodim dete. Naravno, nisam bila srećna, pa sam oslučila da, pošto mi nisu dali novac za abortus, onda ću to uraditi 'na svoj način'. Na internetu sam pronašla da ležanje u toploj kupki može da izazove pobačaj, pa sam pokušala. Gledajući unazad, shvatam da je to bilo jako glupo od mene. Pored toga što sam mogla da naudim detetu, zaista sam naštetila sebi. Ali pomisao da rodim dete u tom trenutku me plašila. Sa 17 godina je teško da budeš odgovoran za tuđi život, pogotovo kada moraš i da se školuješ", govori Kristina koja je odlučila da ipak rodi bebu.

Tinejdžerka, roditelji, porodica
Shutterstock Tinejdžerka razgovara sa roditeljima

U školi su profesori znali da je trudna, pa dok su joj neki pružili razumevanje, drugi se nisu slagali sa njenom odlukom pa ču joj čak smanjivali ocene, ismevali i insistirali na tome da treba da se isključi iz škole. Međutim, Kristina se porodila i danas se zbog toga nikako ne kaje.

"Posle porođaja morala sam da ostanem još mesec dana u bolnici jer mi je ćerka bila nedonošče. Pripreme za upis na fakultet odložila sam za narednu godinu. Imala sam više vremena da se pripremim i odlučim kako da isplaniram život. Ako me sada pitaju da li se kajem što nisam želela ovo dete - ne kajem se. Za moje godine je normalno da ne želim da se porodim, ali sada ne mogu da zamislim svoj život bez Maše. Volim je iznad svega, ali savetujem i svim devojkama da pravilno odrede prioritete za sebe, i što je najvažnije, ne žure da imaju decu, jer je ovo veoma velika odgovornost", zaključila je Kristina.

(Yumama)