Preporučuju se redovni pregledi očiju za decu kako bi se osiguralo da su im oči zdrave i da nemaju problema sa vidom koji bi mogli da ometaju školski uspeh i potencijalno utiču na njihovu bezbednost.

Vid vašeg deteta može biti pregledan od strane lekara primarne zdravstvene zaštite. Doktor će pregledati vaše dete zbog problema sa očima i uputiti oftalmologu na sveobuhvatan pregled, ako je potrebno.

Pregledi očiju po uzrastu

Američka akademija za oftalmologiju i Američko udruženje za pedijatrijsku oftalmologiju i strabizam preporučuju ovaj raspored:

Novorođenče–12 meseci

Zdravstveni radnik vašeg deteta će obaviti skrining testove u ordinaciji, uključujući inspekciju očiju i kapaka, i proveru reakcije zenica i pokreta očiju. U prvih nekoliko meseci života, normalno je da beba ima oči koje se ne prate, ali to ne bi trebalo da se dešava više, do 4. meseca. Lekar može uputiti vaše dete kod oftalmologa ako je beba rođena prerano, ima znake očne bolesti ili porodičnu istoriju bolesti očiju u detinjstvu.

12‒36 meseci

Na ovom pregledu može se obaviti pregled fotografija kako bi se pronašli problemi sa fokusiranjem koji bi mogli da ukažu da vaše dete ne vidi dobro na jedno ili oba oka. Foto skrining takođe otkriva faktore rizika za ambliopiju, ili lenjo oko, što je smanjenje vida u jednom ili oba oka koje sprečava normalan razvoj mozga i vizuelnog sistema.

36 meseci-5 godina

Tokom ovog perioda proveravaće se vid i poravnanje očiju vašeg deteta. Vaše dete može biti upućeno oftalmologu ako skrining pokaže znake neusklađenih očiju ili strabizma, ambliopije, refraktivnih grešaka ili drugih problema sa fokusiranjem.

5 godina i više

Sa 5 godina i kasnije, vaše dete će biti pregledano na oštrinu vida ili oštrinu vida i poravnanje očiju.

Skrining naspram sveobuhvatnog pregleda

Skrining vida uključuje testove koji se rade na svakom detetu, koji su osetljivi na otkrivanje problema sa fokusiranjem i drugih problema sa očima. Sveobuhvatni pregled očiju pomaže u dijagnosticiranju bilo koje očne bolesti sa većom specifičnošću. I vizuelni skrining i sveobuhvatni očni pregled imaju važnu ulogu u identifikovanju problema sa očima i održavanju dobrog vida.

Potražite sveobuhvatan pregled očiju za svoje dete ako se desi:

  • Neuspešno ispitivanje vida.
  • Uradite skrining vida koji nije konačan ili se ne može izvršiti.
  • Preporučuje ga lekar ili nastavnik.
  • Imate pritužbe na vid ili primetite abnormalno vizuelno ponašanje, ili postoji rizik od razvoja problema sa očima. Deca sa zdravstvenim stanjima, kao što su Daunov sindrom, nedonoščad, juvenilni idiopatski artritis, neurofibromatoza su pod većim
  • rizikom od razvoja problema sa očima. Deca sa porodičnom istorijom ambliopije, strabizma, retinoblastoma, kongenitalne
  • katarakte ili glaukoma takođe bi imala koristi od sveobuhvatnog pregleda očiju.
  • Imaju smetnje u učenju, zaostajanju u razvoju, neuropsihološko stanje ili problem u ponašanju.

Kako očni lekar može reći koliko moja beba ili dete mogu da vide?

Lekar će koristiti izvor svetlosti da proveri reakciju zenice vašeg deteta. Vid se procenjuje na osnovu toga koliko dobro vaše dete može da prati osvetljene igračke i male predmete. Ponekad će doktor koristiti kartice sa različitim veličinama pruga na njima koji se nazivaju „testovi preferencijalnog izgleda“ da bi odredili vid. Starija deca mogu da igraju igrice koje se podudaraju sa oblicima ili slikama na očnom grafikonu.

Poravnanje očiju će se proceniti da bi se videlo da li dobro funkcionišu zajedno. Drugi aspekti vizuelne funkcije kao što su periferni vid, percepcija dubine i vizija boja mogu se proceniti. Očni lekar će takođe obaviti detaljan pregled oka kako bi pregledao sve strukture oka koje su važne za vid. Zenice vašeg deteta mogu biti proširene kapima za oči da bi procenio da li će vam biti izdate naočare. Ovo se radi uz pomoć specijalnog doskona koji sija svetlost u oko. Ovo svetlo se reflektuje od mrežnjače i pomaže u određivanju recepta. Mladoj bebi takođe mogu biti potrebne naočare.

Dilatacija zenice takođe omogućava lekaru da pregleda zadnji deo oka, uključujući zdravlje optičkog nerva i mrežnjače. Možda će biti potrebni dodatni testovi, u zavisnosti od simptoma i porodične istorije.

Ovi pregledi mogu da potraju i do jedan do dva sata, posebno ako u oči treba da se stavljaju kapi za širenje zenica, pa ne zaboravite da dođete pripremljeni sa pelenama i grickalicama. Takođe imajte na raspolaganju prethodne naočare vašeg deteta, ako ih ima, i istoriju pregleda vida, kao i vašu listu pitanja.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily