Bebe ponekad mogu izgledati razroko čak i kada nisu. Ako njihov nos ima širok nosni most, to može stvoriti iluziju da se jedno oko okreće više od drugog. Takođe mogu izgledati da beži ako imaju dodatni nabor kože na unutrašnjem kapku. Ovaj dodatni nabor može pokriti veći deo beline oka, čineći da izgleda kao da vaša beba ima asimetrične oči.

Ako beba ne izgleda zrikavo zbog kože ili nosa, bebine oči mogu biti pogrešno postavljene ili usmerene u različitim pravcima. Oči vaše bebe mogu se ukrstiti samo povremeno, ili se uvek mogu činiti ukrštenim. Jedno ili oba oka mogu da budu usmerena ka unutra, napolje, gore ili dole umesto pravo napred i paralelno.

Postoje dva uobičajena uzroka onoga što roditelji opisuju kao „zrikavost“. Prvi je kada su oči zapravo ukrštene, što je uzrokovano problemom sa mišićima koji teraju oči da se kreću. Drugi je poznatiji kao „lenjo oko“. Lenjo oko može biti uzrokovano ukrštenim očima koje se ne leče. Može se desiti i kada je vid na jednom oku lošiji, pa mozak koristi samo jedno oko da vidi, a drugo oko postaje „lenjo“.

Da li je normalno da moja beba bude kosooka?

Može biti normalno da se oči veoma malih beba povremeno ukrštaju. Njihove oči i očni mišići nisu imali mnogo vežbe u vašoj tamnoj materici, tako da su nekoordinisani. Ali ako se pitate kada se oči bebe menjaju, odgovor je oko četvrtog meseca. Oči vaše bebe treba da se isprave nakon 4 do 6 meseci. Ako se ne poklapaju oko bebinog prvog rođendana, neravne oči vaše bebe možda nisu normalne.

Kosooka beba u prvoj godini

Pedijatrijski oftalmolog treba da proceni bebe koje ostaju razroke nakon 4. meseca. Ako su u dobi od 1 godine i dalje ukrštenih očiju, može im se dijagnostikovati strabizam. Najčešće se dijagnostikuje između 1. i 4. godine, ali se retko može dijagnostikovati do 6. godine.

Vaš pedijatar bi trebalo da obavlja redovne preglede očiju prilikom kontrola. Ovo su najbolji načini da otkrijete probleme sa razrokim očima. Ako pedijatar primeti ukrštene oči tokom pregleda vaše bebe, može vas uputiti kod očnog lekara na dalje testiranje i lečenje. Neophodno je rano dijagnostikovati strabizam da biste ga lečili i rešili.

Šta uzrokuje razrokost kod beba?

Evo nekoliko faktora koji bi mogli da dovedu do toga da vaša beba bude ukrštena:

Nedonoščad

Prevremeno rođene bebe su u riziku od retinopatije nedonoščadi, u kojoj krvni sudovi abnormalno rastu u oku. Pokazalo se da ovo stanje povećava rizik od razrokosti.

Porodična istorija

Deca sa roditeljima ili braćom i sestrama sa strabizmom imaju veću verovatnoću da ga i sami imaju. Ovo ukazuje na genetsku vezu sa oslabljenim očnim mišićima.

Medicinska stanja

U nekim slučajevima beba sa kosim očima, nisu krivi očni mišići, već nervi koji kontrolišu te mišiće. Ako je vaše dete pretrpelo moždani udar ili povredu glave ili ima cerebralnu paralizu ili Daunov sindrom, njihovi očni nervi mogu da se bore da usmere oba oka, što dovodi do razrokosti. Pored toga, retka medicinska stanja mogu uticati na vid vašeg deteta, što može dovesti do izgleda da je razroko ili da ima „lenjo oko“ jer jedno oko nema isti vid kao drugo.

Naprezanje

Ako je dete sa oštećenim vidom - kratkovidošću ili dalekovidošću, to može nadoknaditi naprezanjem da vidi. Ovo vizuelno naprezanje može prouzrokovati da se oči odvoje ili da se ne poravnaju i ukrste tokom vremena.

Kako prirodno popraviti razrokost

Ako primetite bebu sa kosim očima, zapamtite da to može biti normalno u prva četiri meseca života. Njihovi očni mišići će možda morati da se prilagode spoljašnjem svetu. U ovih prvih nekoliko meseci, postoje neke stvari koje možete učiniti kod kuće da biste ojačali ukrštene oči novorođenčeta:

Podrška vizuelnom razvoju

Slike visokog kontrasta, kao što su crno-bele kartice, jer sa njima bebi je lakše da se fokusira.

Vežbe

Držite sliku ili igračku 20-25 cm od lica vašeg deteta; ovo je optimalna udaljenost za gledanje do 4. meseca. Polako pomerajte predmet s jedne na drugu stranu, podstičući vašu bebu sa kosim očima da zadrži fokus na njemu. Takođe možete podstaći praćenje objekata tako što ćete polako pomerati ili okretati bebu po sobi. Ovo im omogućava da vežbaju praćenje objekata i menjanje fokusa.

Održavajte ravnotežu

Naizmenično menjajte stranu na kojoj držite bebu dok je hranite, i promenite stranu kreveta na koju ćete je položiti da spava. Ovo omogućava da oba oka ravnomerno ojačaju dok vaša beba gleda spolje i vežba podjednako gledanje na oba oka i okretanje glave u svakom smeru. 22

Kada bebine oči prestaju da se ukrštaju?

Iako je možda primamljivo sačekati da se bebine da se vidi da li se stanje samo popravlja, verovatno će se pogoršati. Malo je verovatno da će deca prerasti razrokost. Kako jače oko postaje dominantnije, prekriženo oko može postati istaknutije i „lenjo“. Ako razrokost vaše bebe traju duže od četiri meseca, recite to lekaru.

Tretman za bebu sa kosim očima

U najčešćoj dijagnozi za razrokost (strabizam), lečenje je jačanje slabijeg oka. Najbolji način da se to uradi je suzbijanje vida kod jačeg oka, čime se podstiče dečji mozak da radi na fokusiranju na slabije oko. To možete postići pomoću naočara, poveza za oči ili naočara. Veoma retko, ukrštenim očima kod beba može biti potrebna hirurška intervencija.

Često, mala beba kosih očiju nije nešto o čemu treba da brinete i ona će se rešiti samostalno. Ohrabrite bebu da se fokusira, okreće glavu u svakom smeru i gleda na oba oka. Ako razrokost vaše bebe i dalje traje ili se pogoršava, zabrinuti ste, vaš pedijatar bi trebalo da vam pomogne da odredite sledeće korake. Dobro je obratiti pažnju na poravnanje očiju vaše bebe, jer rano otkrivanje i lečenje ukrštenih očiju pružaju najbolji izgled za njihovo poravnanje i vid.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation