Problemi sa vidom mogu izazvati upravo takve posledice, objašnjava dr Mihaela Floresku, primarni oftalmolog kako prenosi Clicksanatate portal.

Glavni znaci da dete ima problema sa vidom su sklonost da sedi što bliže predmetima, naginjanje glave, zatvaranje ili pokrivanje jednog oka rukom dok gleda TV, glavobolja ili bol u očima, umor, suzenje ili preterano treptanje, trljanje očiju, prekomerna osetljivost na svetlost, crvenilo očiju, abnormalni pokreti i svaki neobičan izgled očiju.

Takođe pogledajte: Pažnja na simptome katarakte! Bolest može dovesti do gubitka vida

„Određena stanja oka mogu biti jednostrana i asimptomatska, zato preporučujem punu oftalmološku konsultaciju oko 3 godine, čak i ako nema znakova oštećenja oka. Pored toga, preporučujem konsultacije pre početka školske godine kako bi se isključila ili lečila eventualna očna bolest koja bi mogla da utiče na vid deteta i, implicitno, udobnost i školski uspeh“, kaže dr Mihaela Floresku.

Istraživanja pokazuju da je dobar vid izuzetno važan, jer oči percipiraju 80-90% informacija iz okoline, pa je potrebno da proverimo i lečimo moguća stanja oka iz detinjstva kako bismo iskoristili maksimalne mogućnosti očiju i dosegli učinak u delatnosti koju svi žele.

Koji problemi mogu nastati

Prema rečima specijaliste, najveći problem koji dete koje slabo vidi u školi ima otežano praćenje pisanja na tabli, a otuda se javljaju i mnogi drugi izvedeni znaci kao što su nepažnja, zakasnele reakcije, nervoza i, implicitno, pad školskog uspeha. „Na ovaj način takođe podstičem nastavno osoblje da roditeljima preporuči potpunu oftalmološku kontrolu dece u situacijama kada primete neobično vizuelno ponašanje u učionici“, izjavljuje dr Mihaela Floresku.

Doktorka ističe da ako neko od roditelja nosi naočare, mnogo je veća šansa da će naočare biti potrebne i detetu. Istraživanja pokazuju da roditelji sa promenama u strabizmu, dalekovidosti, miopiji ili astigmatizmu imaju 70-80% rizik da imaju decu sa istom vrstom nedostatka.

Deca kojima je preporučeno nošenje naočara trebalo bi jednom godišnje da odu kod oftalmologa na pregled ili kad god se pojave različiti simptomi koji bi bili u vezi sa pogoršanjem detetovog vida. Neuspeh da se na vreme dijagnostikuju i leče određena očna stanja može dovesti do trajnog oštećenja vida.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kolač čokoladne šišarke TikTok/_bellabakes