Strabizam je anomalija položaja očiju koji se može se javiti u bilo kom uzrastu, ali neretko se ispoljava već kod beba i dece do šeste godine zivota. Tačan uzrok strabizma nije u potpunosti poznat, ali se njegova učestalost dovodi u vezu sa nekim oboljenjima poput cerebralne paralize i tumora mozga. Međutim, većina dece sa strabizmom nemaju nijedno od ovih oboljenja, ali mogu imati nasledni preduslov za ovo.

Ono što je bitno da roditelji znaju jeste da nije svako "bežanje" očiju strabizam. Tako na primer ako jednogodišnjem detetu nakon buđenja oči "beže" kratko vreme, na minut il idva, svakako neće biti reči o strabizmu.

Stručnjaci navode da ako dete u svim drugim situacijama normalno pokreće očne jabučice, nema mesta panici. Razrokost (strabizam) se može dijagnostikovati i u najranijem uzrastu, pa ako postoji dilema ili “bežanje” očiju postane učestalije tek onda bi trebalo tražiti pomoć dečjeg oftalmologa koji se bavi strabizmom. Čak i da se otkrije strabizam postoji velika šansa da se sve sa malo korektivnih vežbanja lako izleči.

BONUS VIDEO: 

https://www.tiktok.com/@milaadkmagic/video/7234936204834131201 MAGIC TRICKS REVEALED

Izvor: Yumama