Rana od epiziotomije je prema rečima mnogih žena jako bolna i stvara veliki problem u funkcionisanju posebno u periodu kada se iz porodilišta vrate kući sa bebom. Osećaj bola, zatezanja i peckanja je normalna stvar dok rana ne zaraste, za šta joj treba između 7 do deset dana. Konci se sami resorbuju, pa ne morate da idete da ih vadite ako zaceljivanje teče normalno. Ožiljak koji ostaje nakon toga, obično je jedva vidljiv.

Kako biste sebi olakšali nepriajtne simptome i izbegli moguću infekciju ili druge komlikacije jako je važno da održavate higijenu i da učinite sve kako bi vam rana što pre zarasla:

  • Kada se vartite kući iz porodilišta najvažnije je da što više ležite, minimalno se krećete.
  • Što se tiče ustajanja iz kreveta, to treba da radite isto onako kao dok ste bili trudni – preko boka, sve dok se bol ne smanji dovoljno da vam normalno ustajanje ne predstavlja problem.
  • Nikako ne sedite, trudite se da vam rana što više "diše" i ono najvažnije da bude suva. 
  • Nikako nemojte da oblačite pamučne gaćice (ako je to baš neophodno onda navucite specijalne mrežaste).
  • Dok ležite stavite podlogu ispod sebe kako bi ona upijala krv, a ne uložak. Natopljen uložak ni slučajno ne treba da vam stoji na rani.  
Nega rane od epiziotomije
Foto: Shutterstock 696188545 Pregled kod ginekologa

Za brži proces zarastanja i izbegavanja infekcije, najbolje je da ranu tretirate vodenim rastvorom namenjenom za dezinfekciju kože i sluzokože i što više koristite hladne obloge koje će sigurno smanjiti otok i bol. Normalno je da posle par dana konac popusti, delom zbog toga što se smanjuje otok tkiva u toj regiji, delom zbog popuštanja zatezne snage konca. Čak i minimalno raslojavanje ivica epiziotomije nije razlog za strah.

Međutim,ukoliko se pojavi krvarenje, bol, povišena temperatura, zelenkast sekret koji smrdi, crvenilo i otok oko šavova onda obavezno idite kod lekara.

(Yumama)