Na žalost strije ne mogu potpuno nestati, već ih samo možete ublažiti. To je zato što su one poput ožiljaka, tj. u njima nedostaju elastična vlakna i kolagen. Uklanjanje strija nije jednostavan ni lak proces, a takođe ne postoji ni instant rešenje za njih.

Strije predstavljaju oštećenje vezivnog tkiva koje je nastalo usled prebrzog rastezanja kože. Iako je trudnoća glavni uzrok nastajanju strija, drugi razlozi mogu biti nagli dobitak ili gubitak na težini, brzi rast, nasledni činioci ili uticaj hormona. Neke žene ih nikada neće dobiti jer prvenstveno imaju dobru genetsku predispoziciju, tj. dobru elastičnost kože. Ako se želite rešiti strija imajte strpljenja i budite uporni.

Strije u trudnoći

Kod trudnica se, bilo više ili manje, pojavljuju strije, ali one se pojavljuju i kod ostalih ljudi ako se naglo udebljaju ili naglo smršaju. Puno pre trudnoće potrebno je da počnete sa korišćenjem preparata protiv strija. Važno je naglasiti da održavanje vaše kože hidriranjem pomaže u zaštiti od mnogih problema. Dobro hidrirana koža rezultira detoksikacijom pora i vraćanju elastičnosti, tako da će ređe doći do pojave strija.

Gde se strije javljaju i ko im je sklon?

Deca retko dobijaju strije, dok je kod adolescenata učestala pojava strija, a najčešće je uzrokovana naglim rastom. Strije se uglavnom javljaju na stomaku, ali mogu da se pojave i na bedrima, nadlakticama, zadnjici i grudima.  Kako bi smanjili rizik trebalo bi da koristitite preparate za negu kože nakon tuširanja koji poboljšavaju elastičnost kože (preparati sa vitaminom C, voćne kiseline i preparati sa retinoidima koje ne smeju koristiti trudnice).

Kako sprečiti ili ublažiti strije?

Da biste se rešili strija, morate biti izuzetno uporni i disciplinovani, posebno ako koristite samo kućne tretmane kremama. Važno je da kreme nanositi dva puta dnevno na rizična mesta. Kreme neće toliko delovati na već postojeće strije, koliko preventivno na njihov nastanak. Rizik nastanka strija smanjićete i ako držite svoju kilažu pod kontrolom.

Radikalne promene težine će svakako dovesti do nastanka strija. U pubertetu kupite svojim devojčicama kvalitetni losion bogat vitaminom C i naglasite joj da ga koristi dva puta dnevno, kao i da namaže celo telo.

Neprovereni izvori informacija preporučuju masažu bademovim uljem, maslinovim uljem i korišćenje preparata koji sadrže ekstrate bora, bresta, pšenične trave i eukaliptusa. Dejstvo tih preparata nije naučno dokazano. Rezultat njihove primene je vlaženje (hidratacija) kože i nije ciljano usmereno na strije. Kod rešavanja strija najčešće je potrebno da kombinujete tretmane.