Nažalost, ne možete zaštititi svoju bebu od svake bolesti, ali definitivno postoje stvari koje možete učiniti da vaše novorođenče bude zdravo tokom prvih nedelja života! Bebin prvi mesec posle porođaja je u suštini prilika da se oporavite i povežete sa svojom bebom bez svih ludosti i posetilaca sa kojima biste inače morali da se nosite.

Shvatite imuni sistem vašeg novorođenčeta

Tokom poslednja tri meseca trudnoće, vaša beba dobija antitela koja su prošla kroz placentu. Ovo vašem novorođenčetu daje određenu zaštitu kada se rodi. Međutim, kolika je zaštita zavisi od imuniteta majke. Pored toga, bebina creva su takođe kolonizovana zdravim bakterijama iz vagine majke tokom vaginalnog porođaja. Zdrave crevne bakterije takođe su ključni faktor u imunitetu vaše bebe. Nakon rođenja, vaša beba takođe dobija antitela iz kolostruma i majčinog mleka. Uprkos antitelima koja se prenose iz placente i u majčino mleko, imuni sistem vaše bebe je još uvek nezreo. U stvari, biće potrebno nekoliko meseci da se ovaj imunitet u potpunosti razvije. Prevremeno rođene bebe su u još većem riziku. Prehlada novorođenčeta može brzo postati nešto ozbiljnije. Iz tog razloga, veoma je važno zaštititi svoje novorođenče od izlaganja klicama i bolestima.

1. Ostanite kod kuće i dalje od mikroba!

Ako se oporavljate od porođaja kod kuće ste i to je i najbolji način da se odmorite i da ostanete zdravi. Imate mnogo više kontrole nad tim ko dolazi i odlazi kada ste kod kuće. Kada ste u javnosti, mnogo je teže držati klice podalje od vaše nejake bebe. Iz nekog razloga, čak se i stranci osećaju na neki način da „imaju pravo“ da dodiruju ili maze bebu! Zamolite prijatelje da obavljaju vaše zadatke umesto vas. Držite bebu kod kuće što je više moguće tokom tih prvih nedelja života.

2. Nastavite da dojite

Moćan način da izgradite imunitet vaše bebe  je dojenje! Dojenje je način na koji su naša tela dizajnirana da neguju i štite našu bebu od bolesti. Zaista prelepa stvar je to što je telo majke koja doji u stanju da stvori antitela koja ciljaju specifične viruse ili bakterije kojima je njena beba upravo bila izložena. Ta antitela se mogu pojaviti u mleku pre nego što beba pokaže bilo kakve simptome!

3. Zahtevajte pranje ruku

Ovo može izgledati očigledno, ali uverite se da vi i vaša porodica i prijatelji operete ruke pre nego što držite bebu. Da, u redu je da ljubazno uputite ovaj zahtev pre nego što neko uzme vašu bebu!

4. Bez gužvi do prve vakcinacije

Budite u stanju pripravnosti prva dva meseca. Pre nego što vaša beba prođe prvu rundu imunizacije, prva stvar koju možete da uradite tokom ovog vremena je da držite bebu podalje od mesta sa puno ljudi kao što su tržni centri i prodavnice prehrambenih proizvoda.

Više o prvoj prehladi bebe čitajte u tekstu: Bebina prva prehlada

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako novorođenčetu dati sirup TikTok/thelatchrn