Što je stambeni prostor manji, različite generacije porodice teže se slažu. Ako se u velikoj kući svekrva i snaha ili tašta i zet možda i ne sretnu, onda će u jednosobnom stanu sigurno morati da budu u stalnom kontaktu. Ponekad zaista nema drugog izbora - mlada porodica nema gde da živi, a ponekad se svesno odluče da im je potrebna pomoć roditelja oko deteta.

Donosimo vam ispovest žena koje žive sa porodicom u jednosobnom stanu:

Marija: "Učesnici su pitali da li spavamo jedno pored drugog"

"Otkad znam za sebe, naša porodica je imala problema sa stanovanjem. Morali smo da živimo u studentskim domovima, pa u iznajmljenim stanovima. Ali jedna godina je bila najteža. Moj otac, oficir, je otišao u penziju i čekao je da dobije stan. Konačno bismo se uselili u svoj stan, gde bismo moj brat i ja imali svoje odvojene sobe. Ali niko nije znao kada će se to tačno dogoditi; I u tom trenutku moja baka je odlučila da se preseli iz drugog grada. Htela je da kupi jednosoban stan, ali nije bilo dovoljno novca, pa smo uložili sve što smo imali i uselili se kod nje. U tom momentu nismo se posvađali samo zato što je situacija bila prolazna, a baka je već bila veoma ostarela. Stalno živeti sa nas petoro u jednosobnom stanu nije bilo lako, ali ne u fizičkom smislu. Naš stan je bio zaista prostran. Na primer, moja baka je odlučila da spava u hodniku i nazvala ga svojom rezidencijom - skoro deset kvadratnih metara sa udobnim krevetom za jednu osobu i ormanom. A dnevnu sobu sa plakarima podelili smo na odrasli i dečiji deo. Ali tada sam izgubila naviku da gledam televiziju – da ne bih učestvovala u noćnoj borbi za daljinski upravljač. Na sreću, nisam morala da se svađam sa majkom i bakom u kuhinji - kuvala sam za celu porodicu. Ali najgore je bilo čišćenje! Zato što je skladištenje svih stvari velike porodice u malom stanu nerealno. Ali moja baka je patila od sakupljanja i bila je uvređena kada su njeno "blago" bačeno. Dakle, generalno čišćenje je bilo zakazano za subotu, u njega su bili uključeni svi ukućani, i to je ličilo na rat svih i svih." - ispričala je za potal detstrana.ru.

Olga: "Preselili smo se kod moje majke da bi mi pomogla oko deteta"

"Moj muž i ja smo uvek iznajmljivali stan. Situacija se promenila kada sam saznala da sam trudna – život u iznajmljenom stanu sa detetom mi se činio opasnim zbog stalnog rizika da završim na ulici. Stoga smo odlučili da se preselimo kod moje majke. Da bi to uradili, prodali su njen jednosoban stan, dodali novac i kupili dvosoban stan. Muž i ja živimo u jednoj sobi, a majka i ćerka u drugoj. I svi su zaista zadovoljni svime! Pre ovoga, moja majka je živela sama, dugo smo pričali telefonom, a ona je plakala da joj nedostajem i da želi da me češće viđa. Sada sam uvek u blizini, a moja majka je stalno zauzeta. Imaju divan odnos sa svojim mužem - mogu da se šale jedno sa drugim, ali nikada da se svađaju. Ovakva komunikacija se na mnogo načina razvila jer moja majka zaista ceni priliku da živi sa svojom decom, plaši se da nas ne izgubi i ne ulazi u sukobe, izglađujući sve kontroverzne situacije.

Zarina: "Mi se praktično nikada nismo sreli u stanu."

Već petnaest godina svi zajedno živimo u jednosobnom stanu moje svekrve. Prvo nas je bilo troje, onda sam dobila sina, a par godina kasnije i ćerku. Sada se najstarije dete preselilo, ali i pre toga nam je bilo prilično udobno na četrdesetak kvadrata. Tajna porodične sreće je u tome što praktično ne provodimo vreme na našim skromnim kvadratima. Svaki član naše porodice je uvek bio aktivan i zauzet svojim poslom. Moja svekrva je nedavno otišla u penziju, ali je još uvek zainteresovana za horsko pevanje i ide u klub u lokalnoj biblioteci i posećuje svoje drugare. Muž i ja radimo, a kod kuće sam bila samo tokom porodiljskog odsustva. Sin je zainteresovan za sport i nauku, ćerka je zainteresovana za pozorišnu kreativnost. Zbog tako zauzetog rasporeda, sastajemo se kod kuće sa celom porodicom samo pre spavanja, pijemo čaj u kuhinji i gledamo TV. U ovim srećnim trenucima nikome ne pada na pamet da se svađamo – jednostavno ne bismo imali vremena za to!"

BONUS VIDEO: 

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald

(Yumama/T.A.S.)