Svi koji imaju dijabetes tipa 1, uključujući decu, moraju da uzimaju insulin da bi zamenili insulin koji njihovo telo više ne proizvodi. Danas postoji nekoliko tipova insulina, dva uobičajena tipa su insulin brzog dejstva i insulin dugog dejstva.  Deca koja koriste insulinske pumpe koriste samo insulin brzog dejstva u pumpi. Upotreba terapije insulinskom pumpom može učiniti uzimanje insulina lakšim i praktičnijim. Insulinske pumpe isporučuju male i precizne količine insulina. Pored toga, terapija insulinskom pumpom može pomoći deci i njihovim roditeljima da lakše upravljaju nivoima glukoze uz različite rasporede ishrane i fizičke aktivnosti.

Insulinska pumpa isporučuje insulin, baš kao injekcija, pravo ispod kože (poznato kao subkutano). Ali ono što je drugačije je to što korisnik insulinske pumpe dobija insulin neprekidno tokom celog dana. Insulin se isporučuje kroz usku cevčicu koju korisnik postavlja tankom, kratkom iglom neposredno ispod kože. Terapija insulinskom pumpom koristi samo jednu vrstu insulina, brzog dejstva. Pumpa isporučuje insulin u skladu sa korisničkim podešavanjima na dva načina – bazalni i bolus. Podešavanja propisuju i vode zdravstveni radnici osobe za dijabetes.

Šta znače termini bazalni i bolus?

Bazalni insulin je takođe poznat kao pozadinski insulin. Pumpa isporučuje male količine brzog insulina kontinuirano i automatski tokom dana po stopi koju odredi vaš lekar. Ovo se zove bazalna doza i obezbeđuje insulin koji je potreban osobi da zadrži nivoe glukoze u granicama cilja između obroka i preko noći. On zamenjuje potrebu za insulinom dugog dejstva. Prednost terapije insulinskom pumpom je u tome što se bazalna doza može podesiti na osnovu potreba korisnika za bazalnim insulinom. Korisnik može podesiti različite stope za različite vremenske segmente dana kada mu je potrebno više ili manje insulina. Na primer, preko noći im može biti potrebna drugačija doza insulina da bi im pomogla da se probude u dometu. Još jedna prednost insulinske pumpe je da korisnik može privremeno da podesi svoju bazalnu dozu da isporučuje više ili manje insulina u kratkom vremenskom periodu. Ovo je korisno za vežbanje, kada bi moglo biti potrebno manje bazalnog insulina i bolovanja, kada bi moglo biti potrebno više bazalnog insulina.

Bolus insulin

Bolus insulin je insulin koji se daje za obroke ili za korekciju visokog nivoa glukoze u krvi. Korisnik će zatražiti od pumpe da unese bolusnu dozu insulina kada je to potrebno. U zavisnosti od funkcionalnosti pumpe, korisnik može da izabere da uzme bolus dozu odjednom ili da produži celu ili deo doze tokom nekoliko sati. Ovo se često koristi za hranu ili obroke koji podižu nivo glukoze u krvi duže nego obično.

Kada dete sa dijabetesom tipa 1 može započeti terapiju insulinskom pumpom?

Dete sa dijabetesom tipa 1 može uspešno započeti terapiju insulinskom pumpom u bilo kom trenutku svog života sa dijabetesom, uključujući i vreme postavljanja dijagnoze. Ako je terapija insulinskom pumpom nešto za šta roditelji veruju da bi bilo od koristi za dete, važno je da o tome razgovarate sa zdravstvenim radnicima koji se bave dijabetesom kod deteta.

Koliko insulinskih pumpi je dostupno i kako se testiraju?

Danas postoji nekoliko kompanija koje proizvode insulinske pumpe širom sveta. Uz recept, zdravstveni radnik daje posebna uputstva o tome kako treba programirati insulinsku pumpu. Nakon dobijanja pumpe, dete sa dijabetesom tipa 1 i njegovi negovatelji uče se kako da je koriste. Ovo radi zdravstveni radnik, obično sertifikovani specijalista za negu i obrazovanje za dijabetes. Dete sa dijabetesom tipa 1 i njegovi staratelji se upućuju na osnove terapije insulinskom pumpom i specifičnosti njihove određene pumpe.
Koje su dve glavne vrste insulinskih pumpi?

Tradicionalna insulinska pumpa ima cev. Cev ide od insulinske pumpe do mesta na telu korisnika. Mesto se zove infuzioni set i uključuje manju cev, nazvanu kanila, koju korisnik ubacuje pod kožu pomoću igle. Sama insulinska pumpa, koja drži insulin i predstavlja interfejs za isporuku bolusa ili promenu podešavanja, nosi se na telu: npr. zakačena na struku u torbici oko struka ili u džepu. Infuzioni set se može postaviti na telo gde god se insulin može ubrizgati, kao što su stomak, donji deo leđa, noga, ruka ili zadnjica.

Druga vrsta insulinske pumpe je pumpa bez cevi. U sistemu bez cevi, kapsula koja je napunjena insulinom nosi se direktno na telu skoro svuda gde se insulin može ubrizgati, slično pumpi sa cevima. Pod ima integrisan set za infuziju i automatski ubacuje kanilu ispod kože. Drugi deo sistema bez cevi je kontroler koji se koristi za usmeravanje akcija. Velika prednost ovog sistema je što ovaj kontrolor treba samo da bude blizu korisnika da bi uneo bolus ili promenio podešavanja. Zbog toga, uređaj kontrolora ne treba da se nosi na telu.

Korisnik insulinske pumpe treba da menja set za infuziju i cev za pumpu ili mesto za kapsulu svaka dva ili tri dana. Još jedna prednost insulinske pumpe bez cevčica je da se ne mora nositi sa neprijatnostima i izazovima zaglavljivanja ili zapetljavanja dugačkih cevi, što može da izvuče set za infuziju.

Insulinske pumpe su dostupne već četiri decenije. Tokom godina insulinske pumpe su postale mnogo manje i lakše za upotrebu. Pored toga, dodate su nove funkcije kako bi isporuka insulina bila lakša i pogodnija, kao i funkcije koje potencijalno mogu smanjiti hipoglikemiju (nizak nivo glukoze) i hiperglikemiju (visok nivo glukoze). Insulinske pumpe daju preciznije doze insulina u poređenju sa lekarom, kao što su bolus i bazalni inkrementi od samo 0,025u. 

Da li postoje dodatne prednosti terapije insulinskom pumpom za dete sa dijabetesom tipa 1?

 • Manje proračuna i manje matematike koju treba da proračuna roditelj da bi odredio koliki bolus insulina treba da uzme da pokrije hranu (obroci, grickalice) i da uzme u obzir visok ili nizak nivo glukoze
 • Veća personalizacija na kojoj se zasnivaju optimalne doze bolusa. Individualni odnos insulina i ugljenih hidrata, faktor korekcije insulina, trajanje delovanja insulina i još mnogo toga, unapred su podešeni prema uputstvima lekara.
 • Lakše je nositi se sa raznolikim i nepravilnim rasporedom života deteta bilo u predškolskoj ustanovi, školi, na igralištu ili u igri sa braćom i sestrama, prijateljima ili drugima.
 • Manje incidencija hipoglikemije
 • Podesite podsetnike i upozorenja da uzmete bolusne doze insulina, proverite nivo glukoze i promenite lokaciju insulina.
 • Pristup korisnika i njihogovih lekara svim podacima i izveštajima insulinske pumpe.
  Manje injekcija
 • Mogućnost uzimanja malih i preciznih doza bazalnog i bolusnog insulina (ako je potrebno). Maloj deci sa dijabetesom tipa 1 obično su potrebne manje doze nego odraslima.

Da li je terapija insulinskom pumpom prava za moje dete sa dijabetesom tipa 1?

Odabir da započnete terapiju insulinskom pumpom za lečenje deteta sa dijabetesom tipa 1 je odluka koju treba doneti u dogovoru sa lekarom za dijabetes. Terapija insulinskom pumpom može biti dobra opcija za dete sa dijabetesom tipa 1 ako dete:

 • treba i želi lakši način za isporuku insulina
 • ima nepredvidiv raspored koji može dovesti do različitih potreba za insulinom
 • potrebne su značajne količine bazalnog i/ili bolusnog insulina
 • ima veće i/ili manje bazalne potrebe za insulinom tokom dana i/ili noći
 • ima sportske aktivnosti, treninge
 • želi diskretnije da prima insulin

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa