Čokolada ne mora biti zabranjena dijabetičarima. Deca sa dijabetesom mogu je konzumirati u odgovarajućim količinama - ali moraju naučiti da pravilno biraju svoju ishranu. Međutim, takva čokolada mora da sadrži najmanje 77% kakaoa, kako prenosi Ofeminin. Ovo se odnosi i na odrasle i na decu, što je priznalo i Američko udruženje za dijabetes. Međutim, neprihvatljivo je konzumirati je u višku.

Različite vrste čokolade

Tamna čokolada, koja se često naziva poluslatka ili gorka, sadrži 50 do 90% čvrstih materija kakaoa, kakao putera i šećera. Visokokvalitetna crna čokolada ima najmanje 70 posto čokolade. Ima malo ili nimalo čvrste materije mleka, kako prenosi Diabetes food hub.

Mlečna čokolada, s druge strane, sadrži 10 do 50% čvrstih materija kakaoa, kakao putera, mleka nekog oblika šećera – mnogo više od crne čokolade.

Zatim tu je bela čokolada. Još je manje zdrava, jer nema čvrste materije kakaoa, samo kakao puter, šećer, čvrstu mleko i često vanilu.

Zdravstvene prednosti tamne čokolade

Zbog tog većeg procenta čvrstih materija kakaoa, crna čokolada sadrži više flavonola. Ti flavanoli su povezani sa proizvodnjom azotnog oksida, koji opušta krvne sudove i poboljšava protok krvi - kao što je pomoć pri snižavanju krvnog pritiska i boljoj zaštiti od srčanih bolesti. Flavanoli takođe imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv oštećenja ćelija povezanih sa starenjem. Osim toga, prema Američkom udruženju za dijabetes, crna čokolada je prepuna minerala kao što su gvožđe, magnezijum, cink i bakar, kao i vlakna.

To čini uživanje u kockici od 70 procenata tamne čokolade daleko drugačijim od jedenja bele ili mlečne čokolade, posebno u pločicama punjenim karamelom, hrskavim pirinčem i orasima. Potencijalno ovako unosite više masti, šećera i kalorija sa tipičnim slatkišima nego čistim komadom tamne čokolade.

Kako uklopiti čokoladu u ishranu

Želite da se malo prepustite? Pregledajte oznake ishrane na tamnoj čokoladi i zadržite veličinu porcije na jednu porciju kako biste izbegli prekomerne kalorije iz ugljenih hidrata i masti. Zatim, ako želite da uživate u malom komadu tamne čokolade za desert ili užinu, izbacite još jedan ugljeni hidrat ili skrob iz obroka kako biste bili sigurni da ne prelazite ograničenje ugljenih hidrata. Da, može se svesti na izbor između krompira ili rolnice za večeru i uživanja u slatkim ukusima.

Ako jedete čokoladu — ili bilo koji drugi slatkiš ili desert — radite to u umerenim količinama i kao deo vašeg plana ishrane za kontrolu nivoa glukoze u krvi (šećera u krvi).

Na odeljenju za dijabetologiju Gornjošleskog dečjeg zdravstvenog centra deca dobijaju do 4 kocke čokolade dnevno. Služi se uz ručak ili popodnevni čaj. Zašto? Čokolada je izvor energije, pomaže u smanjenju holesterola i, pre svega, bogata je magnezijumom. Međutim, imajte na umu da je reč o tamnoj čokoladi sa visokim sadržajem kakaa. Deca mogu da biraju da li žele čokoladu sa ili bez orašastih plodova. Za mnoge od njih to je neobuzdana radost jer je do sada to bilo nešto zabranjeno.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

ČOKOLADA, NUTELA + FERERO KUGLICE! Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO) Amtv


(Yumama/J.D.)