Ne postoje idealne majke, uveravaju psiholozi. Međutim, u želji da budu idealne i često pod pritiskom okruženja, mame mogu da naprave greške koje loše utiču na stanje deteta. Kuda ponekad vode snovi o idealnom majčinstvu? Pročitajte ispovesti mama koje su naučile klekciju na teži načina:

Emilija, 28 godina: "Moje dete je od rođenja volelo da jede: u porodilištu je odmah uzeo dojku, a onda je "čvrsto hranjenje" tek za njega postalo poslastica. Čak je jeo i neukusne i gorke kašice koja druga deca lako odbijaju! Postojala je samo jedna zastrašujuća stvar: kada je porcija ponestala, plakao je i zahtevala još. Baka, odnosno moja mama počela je da mi prigovara: "Ne jede dovoljno, da li ti je žao da ostaviš dete gladno? Prestani da je izgladnjuješ!" Popustila sam: prestala sam da merim porcije u gramima, i hranila sam dok je moj sin otvarao usta. Tako da je mogao da pojede 5-6 konzervi kašice od povrća odjednom! U početku je sve išlo dobro, ali posle otprilike nedelju dana došlo je do strašnog zatvora, a potom i povraćanja, bebin stomak je bio otečen, vrištao je celu noć! Rezultat: hitna pomoć i 10 dana u bolnici - gastrointestinalni trakt nije mogao da se nosi sa toliko hrane. Doktori su mi rekli da sam napravila veliku grešku želeći samo najbolje...", piše portal detstrana.ru.

Anka, 23 godine: "Kada se Eva rodila, krenula sam ada pretražujem forume na kojima mame svađt pišu. Mislila sam da tamo ima idealnih majki koje znaju sve o deci... Konsultovala sam se i sa njima oko zimske garderobe. Jedna majka je preporučila skafander sa 300 g izolacije, druga je predložila kupovinu vreće za spavanje od ovčije kože. Nismo štedeli novac – kupili smo sve što su mi preporučili! Kao rezultat toga, u prvoj šetnji na -3°C, Eva je nosila pamučno odelo za spavanje, odelo od flisa, zimski skafander, a u kolicima je dodatno grejala i ta vreća za spavanje.. Sada razumem kakva je noćna mora to bila! Posle 20 minuta, moja ćerka se probudila i počela da vrišti. Očigledno je bilo vruea, a ja sam ipak skinula vreću. Šetali smo još 2 sata, a kada sam skinula Evu kod kuće, video sam da je njeno telo mokro i hladno! Do večeri je temperatura porasla na 40 i prevezeni smo u bolnicu. Ispostavilo se da se moja ćerka mnogo preznojila, a onda se smrzla! Dve nedelje u bolnici postale su moje doživotno učenje... "

Elena, 31 godina: "Deca moje sestre su kasno počela da pričaju . Činilo mi se da je sama kriva - nije dovoljno radila sa njima. Mislila sam: "Biću idealna majka, a moja će progovoriti na vreme!"... Počela sam da ćaskam sa svojom ćerkom još u porodilištu. Imenovala je sve predmete oko sebe, izgovarala svoje postupke, pevala, čitala pesme i priče... Ali do prve godine cela porodica je primetila da me moja ćerka posebno ne sluša. Tata traži igračku - daje, baka zove - ona ​​dolazi, ali nema pažnje na mene. Reagovala je na reč „"nemoguće" ako je to neko rekao, ali ja ne. Jednog dana smo bili sami kod kuće. Olja je otišla do daske za peglanje, odakle je visila pegla. Shvatila sam da se sprema da povuče kabal i vrisnula sam: "Nemoj!" – ali moja ćerka kao da nije čula! Opekotine, povreda glave... Bio je to najstrašniji dan u mom životu. Kako se ispostavilo, moje stalno brbljanje je dovelo do toga da moja ćerka doživljava moj glas kao pozadinsku buku."

Ana, 25 godina: "Moj sin je imao hipertonus u nogama. Masaže, bazen - sve uzalud. Kasno je počeo da se prevrće i nije dugo puzao, a kamoli stajao na nogama. Usledile su kritike rođaka! A ja sam loša majka, i ne brinem o detetu, a tokom trudnoće sam jela pogrešno... Konačno sam pronašla dobrog ortopeda koji mi je pokazao set vežbi i jednostavnih masažnih pokreta koje sam počeo da radim do 3 puta dnevno. I jednog jutra sam videla da Ljoša stoji u svom krevetiću na nogama! To sam ja, izlečila sam ga! Uprkos skepticima, odlučila sam da snimim ovaj trenutak i postavim fotografiju na Instagram. Ali zid iza krevetića mi se učinio ružnim, i stavila sam Ljošku na prozorsku dasku... To je bila fatalna greška! Okrenuo sam se na sekund da podignem slušalicu i čuo tresak - moj devetomesečni sin je ležao bez svesti na podu. Trauma lobanje, potres mozga, iščašenje ruke... U bolnici i policiji su mi kasnije rekli ovo: "U potrazi za savršenstvom, zamalo si ubila dete."

BONUS VIDEO:

Mama otkrila kako beba prespava noć TikTok/caitsjayne4


(Yumama/T.A.S.)