U uzrastu od osam ili deset i 12 godina, dete još uvek nije tinejdžer, ali nije više ni tako malo dete, što se vidi po promenama u njegovom ponašanju. Evo koji znaci pokazuju da vaša "beba" više nije beba i da pubertet čeka iza ćoška.

1. Prijatelji su na prvom mestu

U vrtiću, predškolskom i na početku osnovne škole, komunikacija i igranje sa drugarima su zabava za dete, ali su za njega i dalje ipak najvažniji roditelji. Odnos sa mamom i tatom, njegovo mišljenje, reči i dela u tom periodu imaju ključnu ulogu u životu mališana, međutim, kako postaje starije, prijatelji postaju najvažniji, a odnosi sa njima sve komplikovaniji. Oformljuju se grupe, dolazi i do prvih svađa među njima itd.

Baš kao i tinejdžeri, i deca u ovom predtinejdžerskom uzrastu žele da budu prihvaćena i popularna u društvu, a posebno ih brine šta drugi misle o njima. Takođe, sve više obraćaju pažnju na odeću koju nose, piše moms.com.

Roditeljima možda nije lako da prihvate, ali sve to su prvi znaci da se detinjstvo njihovog mališana polako završava i da oni više nisu "broj jedan" u njegovom životu.

2. Ne možete da ga probudite

Godinama ste želeli samo malo sna, nadali se da će dete spavati nešto duže ujutru, barem vikendom – ali najčešće nije bilo tako. Sada, odjednom ne možete da ga izvučete iz kreveta ujutru, jedva ga budite za školu, vikendima spava dugo... Glavni razlog za to su hormoni.

Tokom puberteta se u mozgu oslobađa melatonin, koji utiče na cikluse spavanja i budnosti, pa se tako dete koje je inače ustajalo rano u ovom periodu može pretvoriti u "noćnu pticu", koja kasno leže i kasno ustaje.

3. Distancira se

Ne samo što roditleji nisu više na prvom mestu, već sve češće nerviraju dete tako što mu "postavljaju previše pitanja" i "ništa ne razumeju". Zbog toga dete sve više vremena provodi osamljeno u svojoj sobi, govori manje nego inače i prevrće očima svaki put kada ga nešto pitate ili date svoje mišljenje o nečemu.

Iako je sve to teško za roditelje, imajte na umu da je to normalna faza razvoja. Vaše dete vas i dalje voli i potrebni ste mu, ovakvo njegovo ponašanje je samo privremeno. Za to vreme, pokušajte da budete ljubazni i da pokažete razumevanje za njegovu fazu.

4. Stidljivije je nego inače

Stidljivost u ovom periodu je posebno izražena kod devojčica. U uzrastu oko 12. godine počinju da gube samopouzdanje, konstantno se porede sa drugim devojčicama i traže mane u svom izgledu. I dečaci su podložni promenama u ponašanju, s tim što se kod njih manifestuju nešto drugačije i u drugom uzrastu.

5. Stalno se žali

Vaše dete odjednom ima mišljenje o svemu, spremno je da ga brani, a ono što ga je ranije zanimalo sada mu je odjednom dosadno. Ako primećujete da se neko vreme nervirate jer se dete na sve žali, bez ikakvog razloga, a takođe ne možete ni da ga naterate da konačno raspremi svoju sobu, znajte da je i takvo ponašanje u ovoj fazi normalno. Tako se ponaša većina dečaka i devojčica kojima pubertet "kuca na vrata", a najvažnije što treba da znate je da će i to proći.

BONUS VIDEO:

Greška roditelja zbog kojih tinejdžeri odlaze od kuće Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)