Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA RODITELJI MOGU DA URADE PROTIV VRTIĆKIH BOLESTI? Pedijatar dao rešenja, evo kako da sprečite česta zaražavanja

Autor Radmila Ilić

Pedijatar je dao svoje savete kada su vrtićka deca u pitanju i veoma česte prehlade koje se roditeljima čine da nikad neće proći.

 Vrtić, deca Izvor: Shutterstock

Uobičajeno je da dea pokupe razne bolesti u vrtićima, i nije retko da čujemo da se roditelji žale kako su im deca taman ozdravila, pa su se za par dana ponovo prehladila. Taj začarani krug nekada deluje kao da ne može da prođe, a cele porodice su hronično iscrpljene.

Međutim, ova godina je nešto drugačija pa svetski stručnjaci se slažu da posle skidanja maski od korona virusa, imamo mnogo virusa u vazduhu i da su deca u kolektivima njima veoma sklona. Zbog dodirivannja zajedničkih igračaka, ovi virusi se kod vrtićke dece veoma lako prenose.

Mlađa deca ne znaju ni da izbrišu nos pa često odluče da svoje slinice izbrišu rukama ili odećom, a i higijena ruku u mlađim grupama nije na zavidnom nivou često.

"Deca će dodirivati nos svojim prstima, a zatim će da dodiruju igračke i druge stvari u vrtiću. I sva deca će uraditi isto. Oni takođe kijaju i kašlju na predmete koje druga deca zatim dodiruju", kaže pedijatar.

Šta roditelji mogu da urade?

Lekari preporučuju roditeljima da daju sve od sebe kako bi vrtićke bolesti pokušali da sagledaju sa vedrije strane.

"Tako deca grade svoj imuni sistem", kaže pedijatar, ali i dodaje da razume koliko to može da bude frustrirajuće, pogotovo za zaposlene roditelje.

Iako ne mogu da spreče zarazu, roditelji ipak mogu da rade sledeće stvari kako bi sprečili da se njihovo dete zarazi:

  • Okupajte dete kada dođe iz vrtića
  • Promenite mu odeću
  • Operite mu ruke
  • Učite ga pravilnoj higijeni.
 Dete, kupanje, pranje kose
Mama pere kosu dečaku
Izvor: Shutterstock

Nikada ne šaljite decu sa simptomima bolesti u vrtić

Pedijatar savetuje roditeljima da dobro opbraćaju pažnju kada su simptomi neke bolesti u pitanju, te da reaguju čim ih primete. U slučaju da se javi temperatura, proliv, povraćanje, slabost ili bilo kakav drugi simptom koji može da ukaže na to da je dete bolesno, nemojte da ih šaljete u vrtić.

"Znamo da je to veoma teško za zaposlene roditelje koji nemaju drugu pomoć oko čuvanja dece, a ne smeju da izostanu sa posla, ali detetovo zdravlje je ipak na prvom mestu. Isto tako, svako slanje potencijalno bolesnog deteta u vrtić, ozbiljno ugrožava drugu decu u kolektivu, a o tome mnogi roditelji često, nažalost, i ne razmišljaju", objasnio je pedijatar.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica