Stiže hladno jesenje vreme, a sa njim i brojni virusi. Neminovno je da će deca sada biti više i češće prehlađena i pored bojnih lekova pokašajte da im pomognete da što pre ozdrave pomoću ove hrane i pića:

Jogurt

Za jači imunitet najvažnije su dobre bakterije u probavnom sistemu. Tokom sezone prehlade i gripa, probiotici pomažu da se virusi ili bakterije brže izbace iz organizma. Zato su redovna konzumacija kefira i jogurta od ključnog značaja za očuvanje zdravog stomaka, a sam tim i celog organizma.

Sladak krompir

Prepun je vitamina A, ključnim nutrijentima koji pomažu brzom izlečenju. Samo pola šolje kuvanog slatkog krompira ima duplo više vitamina A od šargarepe, crvene paprike, manga i suvih kajsija.

Dete, devojčica, čaj
Shutterstock Devojčica pije čaj

Govedina i svinjetina

Oni obiluju cinkom, mineralima koji telo koristi za proizvodnju T- ćelija za jači imunitet. Zato su čorbice i supe sa ovim mesom prirodni lek protiv virusa.

Pileća supa

Ili kako su naše bake govorile "prirodni antibiotik". Postoji nešto u vezi sa njom (pa čak i veštačkom iz kesice) zbog čega se odmah osećamo bolje kada smo bolesni. Lekari smatraju da ona ima neverovatnu moć u smirivanju respiratorne infekcije.

Topli čajevi

Možda dete nije ljubitelj čaja, ali ovaj topli napitak odmah olakšava curenje iz nosa, smiruje kašalj i kijanje, bol u grlu, jezu i umor. To su dovoljni razlozi da popije makar jednu šolju, a uvek ga možete zasladiti medom što dodatno daje pozitivan efekat.

(Yumama)