Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE NIŠTA JELA 2 DANA, DELOVALA JE BEŽIVOTNO: Stomačni virus mi je kosio ćerku, ali ovi saveti su nam promenili sve

Autor Radmila Ilić

Stomačni virus, dijareja, povraćanje i visoka temperatura šire se kolektivima, a evo šta je nama najviše značilo u lečenju.

 dete, devojčica, bol, stomak Izvor: Shutterstock

Dijareja i povraćanje ovih dana su najčešća boljka dece svih uzrasta. Simptomi se jave iznenada, ali vrlo brzo se razvijaju, pa pored dijareje i povraćanja, dete često dobije i visoku temperaturu.

Stomačni virusi su očigledno zavladali kolektivima, a ono što je najbitnije da roditelji znaju jeste da pomognu detetu da njegov organizam što manje trpi jer stomačni virusi nisu laki ni za odrasle, posebno za decu. Ono što je najvažnije tokom dijareje i povraćanja kod dece jeste da pratite detetovo opšte stanje i ne dozvolite da dođe do dehidratacije jer dijareja i povraćanje crpe tečnost iz organizma. Preneću vam moje iskustvo koje me je zabrinulo jer je moja ćerka prvi put dobila stomačni virus, ali sa objašnjenjem naše divne doktorke, sve muke su nestale.

Naravno, kao i svaki roditelj, kada se prvi put dete nađe u nekom zdravstvenom problemu, bilo da je opasno ili potpuno bezazleno, za nas mame, to je prava drama. Prvi put kada je moja ćerka dobila visoku temperaturu, a zatim dijareju i povraćanje, ja sam bila potpuno izgubljena. Devojčica mi je prespavalo dan i noć, budila se samo da popije malo vode, ništa nije jela, izgledala je potpuno beživotno i žalila se na bol u stomaku.

Naravno, odmah sam je vodila kod lekara jer je za mene to delovalo kao najgora stvar na svetu, dobila je adekvatnu terapiju, a reči naše doktorke smirile su mi dušu.

"Nemojte da brinete što spava, pije vode i neće da jede, to je normalno. Njen organizam mora da se odmori, hrana joj sada može napraviti samo dodatne probleme, a ono što je najbitnije jeste da pije vodu kako ne bi dehidrirala.Odmah počnite da joj dajete i oralni rastvor za rehidrataciju, i nemojte da brinete", rekla mi je doktorka, ali meni kao mami jedne mrvice od dve godine koja i ovako ne voli puno da jede, smetalo je to što je rekla da joj hrana ne treba, pa sam je upitala do kada misli da dete ne mora da jede ako ne želi.

"Videćete, za dan-dva, sve će početi da se vraća u normalu. Pustite je da odmori i da sluša svoje telo. Kada bude osetila olakšanje, počeće da jede. Može se desiti i da smrša ali ni o tome ne razmišljajte jer je to normalno zbog gubljenja vode, vrlo brzo će sve doći na svoje. Najvažnija je rehidratacija vodom i oralnim rastvorom, nikako sokovima, zaslađenim napicima ili mlekom sa laktozom, dok biljna mleka mogu, i ne brinite ništa", rekla mi je i tu me već malo smirila.

 Devojčica, dete, bol, stomak, mučnina
Devojčica sa bolovima u stomaku i mučninom
Izvor: Shutterstock

Tako je i bilo, moje dete je posle 2 dana počelo da jede, a posle još nekih 2-3 dana imala sam osećaj da ne mogu da je nahranim koliko je želela da jede. Ono što je najvažnije, ostala je hidrirana, a apetit se vratio i sve je bilo kako je i doktorka rekla.

Baš zbog toga što znam koliko se roditelji brinu kada deca neće da jedu, a uz to još i ako imaju neke zdravstvene probleme, želela sam da podelim sa vama svoje muke jer nekom može značiti. Pustite dete da sluša telo, a vi pratite opšte stanje i slušajte lekara, i nema razloga za brigu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica