Uzimanje dovoljne količine vode od velikog je značaja za organizam dece, posebno u letnjim danima kada je gubljenje tečnosti veće i često može doći do dehidratacije organizma.

Da li dete pije dovoljno vode najbolje će pokazati boja njegovog urina, što je tamnija to je organizam u većoj potrebi za vodom. Urin treba da bude bistar i čist, blago žućkaste boje. Dobra hidratacija je veoma važna zbog koncentracije, normalne telesne težine, smanjenja rizika od pojave hroničnih bolesti, urinarnih infekcija, problema sa stolicom.

Koliko dete treba da popije vode dnevno?

Dete uzrasta od 1-3 godine treba da popije oko 1.3 l vode u toku dana.

Međutim, postoje deca koja jednostavno ne žele da piju vodu pa roditelji imaju velike probleme sa njima. Ono što je veoma važno da, ma koliko da ste očajni, nemojte deci davati sokove u zamenu za vodu jer njihovom organizmu možete napraviti veće štete nego koristi.

Potrudite se da detetu dajete vodu na otprilike sat vremena, a pijte je i vi jer oni najbolje uče na vašem primeru. Takođe, nađite im neku zanimljivu čašu koju će voleti i iz nje rado piti. Neka čaša bude njima uvek na vidnom mestu i na mestu gde i sami mogu da je uzmu jer deca često znaju da se zaigraju, nemaju naviku da piju i traže tek kada dođu u stadion sredne dehidratacije i osete umor i vrtoglavicu.

Devojčica pije vodu
Shutterstock Dete pije vodu

Ako ne možete da nagovorite dete da popije optimalnu količinu vode, potrudite se da mu svakodnevno služite voće i povrće koje je odlično za hidrataciju, a tu spadaju:

  • Paradajz
  • Krastavac
  • Jagode
  • Kupus
  • Tikvice
  • Zelena salata
  • Dinje

Ovo voće i povrće je odličan izvor vode, ali ne zaboravite da ništa ne može zameniti čistu vodu i da organizmu vašeg deteta baš ona treba!

(Yumama)