Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fizički aktivno dete = zdravo i psihički stabilno dete

Razviti kod mališana ljubav prema sportu jedan je od najvažnijih ciljeva svakog roditelja, a evo i zbog čega...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost je vrlo važan faktor u formiranju zdravog organizma. Iz tog razloga, roditelji bi trebalo da u što ranijem uzrastu otkriju deci svet sporta i lepotu pokreta. Da li će taj svet deca početi da otkrivaju kroz časove plivanja ili kroz školice sporta gde će razvijati svoje antropomotoričke sposobnosti (snagu, izdržljivost, fleksibilnost, brzinu...) nije od prevelike važnosti. Najvažnije je da dete zavoli neku fizičku aktivnost jer na taj način ono stiče navike koje će ga pratiti tokom celog života.

Povezane vesti

Pozitivni efekti vežbanja u ranom uzrastu

Pored toga što fizička aktivnost pozitivno utiče na pravilan razvoj i zdravstveno stanje deteta, ona osigurava napredak i u emocionalnom i psihičkom pogledu.

Motorička aktivnost podstiče razvoj mozga

Fizička aktivnost ne samo da obezbeđuje bolju kondiciju i koordinaciju, već i poboljšava pamćenje i utiče na pravilan razvoj dečjeg mozga. Telo je izuzetno inteligentan sistem i istraživanja dokazuju da se mozak mališana intenzivnije razvija ukoliko su oni fizički aktivni. Neka istraživanja su pokazala da deca bolje uče kada to rade uz neku fizičku aktivnost. Bavljenje sportom daje organizmu više kiseonika, a samim tim i mozak bolje funkcioniše.


Naime, kretanje doprinosi pravilnom razvoju organa i kostiju, zatim razvijanju koordinacije i pravilnom držanju tela, kao i osećaju ravnoteže. Takođe, fizička aktivnost prevenira razvoj gojaznosti kod dece i utiče na jačanje imuniteta. Sa druge strane, razvoj samopouzdanja, odvažnosti, odgovornosti i smanjenje agresije i negativnih emocija kod mališana koji vežba su zagarantovani.

Prvi sportski koraci

Deca obožavaju da budu u pokretu, da skaču, trče, da se penju na razna mesta, plešu. Optimalno je da već od četvrte godine provodite što više vremena sa decom u igri napolju - u parku, šumi, na sportskom terenu. Cilj je da se kod njih što je moguće ranije javi želja za svakodnevnom aktivnošću.

Svakodnevne aktivnosti

Roditelji moraju da ograniče vreme koje deca provode ispred računara i televizije i da svakodnevno isplaniraju minimum 60 minuta za određenu aktivnost ili sport.

Neophodno je adekvatno osmisliti i dozirati sportske aktivnosti, tako da sport deci bude zadovoljstvo, zabava i opuštanje, a ne dodatno opterećenje, izvor nezadovoljstva i frustacija. Najbitnije je da roditelji budu svesni da će, ukoliko propuste određene periode u odrastanju svoga deteta i ne podstaknu ga da bude fizički aktivno, teško moći da nadoknade  propušteno i samim tim pozitivno utiču na sazrevanje i razvoj motorike.

Motivacija - ključ uspeha

Mališani će se vrlo rado uključiti u neku aktivnost ako su izazvani,

Bavljenje sportom povećava lučenje dopamina (hormona motivacije) i serotonina (hormona sreće), a pravilan motorički razvoj u detinjstvu obezbeđuje u starosti manju mogućnost demencije, odnosno gubitka pamćenja

odnosno ako to privlači njihovu pažnju. Nekima će biti potrebno više, a nekima manje vremena, ali uz pravilnu motivaciju svako dete će se pravilno razvijati.

Roditelji koji žele da njihovo dete bude fizički aktivno i sami moraju da budu aktivni, kako bi im sopstvenim primerom pokazali da fizička aktivnost pričinjava zadovoljstvo i da je korisna za zdravlje.

Povezane vesti

Savet za roditelje

Najopasnije je kada mališani nemaju nikakve izazove i kada se njihov psiho-motorni razvoj zanemari i prepusti slučaju. Zbog toga, roditelji moraju naći vremena, uticati i usmeravati svoju decu na put pravilnog fizičkog razvoja, jer će samo na taj način uspeti da ostvare benefite u budućnosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica