Postoji stari vic: "Koja je razlika između brokolija i slina? Ne možete naterati decu da jedu brokoli."

Verovatno ste primetili da mnoga deca "kopaju" nosiće, ali zaista je gadna scena kada vidite da dete to što je izvadilo stavi u usta. Bacite pogled na grupu od petoro ili više dece i velike su šanse da će bar jedno od njih verovatno imati prst u nosu.

Sline se formiraju u nosu tako što se deo sluzi koja se stalno proizvodi osuši. Svrha nazalne sluzi je da spreči udisanje potencijalno štetnih čestica i patogena koji se nalaze u vazduhu.

Osim što je odvratan, sam čin čačkanja nosa je prilično nepoželjan i opasan po zdravlje, jer čačkanjem nosa mogu da se unesu sve vrste infektivnih materijala u telo, kao i da prenese bolesti na druge ljude. Na primer, čačkanje nosa i rukovanje sa nekim je jedan od načina da se proširi upala pluća. Takođe, možete oštetiti unutrašnjost nosa, što može izazvati krvarenje.

Što se tiče jedenja slina iz nosića kod dece ili elegantnije i stručnije rečeno, mukofagije - mišljenja se razlikuju, u pogledu zdravlja. Godine 2013. Skot Naper, vanredni profesor biohemije na Univerzitetu Saskačevan u Kanadi, izazvao je naslove širom sveta kada je predložio teoriju da bi evolucija mogla da sugeriše da je jedenje slina jedan od načina da se ojača imuni sistem. On je sugerisao da gutanjem ovih čestica umesto da ih izduvavaju i čiste maramicom, deca povećavaju svoj imunitet, izlaganjem svim bolestima koje mogu da izazovu.

Međutim, kao što su drugi naučnici istakli, većina sluzi koju proizvodite se ionako proguta, tako da mali procenat te sluzi koji napravi kratak put napolju pre nego što bude ugrizao neće doneti mnogo zdravstvenih koristi, piše mentalfloss.com.

Još jedan odgovor na pitanje zašto deca jedu sline je samo zato što im se "sviđa" slani "ukus". Deca kada su mala istražuju svoja čula, pa često razne predmete stavljaju u usta, pa tako može biti i sa "blagom" koje iskopaju iz nosića.

Neka deca mogu birati i jesti kao način da se izbore sa osećajem nervoze ili anksioznosti. Možda je, na kraju krajeva, odgovor na pitanje zašto ih deca jedu zapravo sami njihova radoznalost. Ipak, važno je da im ovo ne pređe u naviku i kopanje nosa ne postane refleksno ponašanje.

Kako ih podstći da prestanu?

1. Identifikujte zašto to rade: U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta, odgovori dece ponuđeni u ovom razgovoru možda neće biti dublji od "Zato!" Ako su stariji, pokušajte da odredite određena vremena, osećanja ili aktivnosti koje bi ih mogle podstaći da to rade češće.

2. Objasnite fizičke razloge zašto ne bi trebalo: Čim budu u stanju da razumeju, recite im zašto to nije dobra ideja. Obavestite ih da mogu dobiti krvarenje iz nosa ili bolne rane. od previše kopanja.

3. Držite maramice svuda: kada pokušavate da obuzdate naviku, držite sve maramice u blizini. Postavite kutiju u svaku sobu i pokažite ih svom detetu uz objašnjenje da ih koristi za čišćenje nosa.

4. Kapi kao slani rastvor i ovlaživači: Ova dva uređaja za "omekšavanje su vaši prijatelji. Što se manje ljuspica zaglavilo u njihovim nosnim prolazima, manja je verovatnoća da će ići u "kopanje zlata".

BONUS VIDEO:

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko

(Yumama/T.A.S.)