Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČAČKANJE NOSA MOŽE DA DOVEDE I DO UPALE PLUĆA: 5 načina da pomognete detetu da zaboravi na ovu lošu naviku

Autor Radmila Ilić

Praktični saveti koji će vam pomoći da objasnite detetu da ne treba da čačka nos.

 Nos, čačkanje, dete Izvor: Shutterstock

Čačkanje nosa je uobičajeno ponašanje dece s vremena na vreme, ali može biti i problematično. Mala deca neretko mogu da čačkaju nos, pa taj isti prstić pravo iz nosa da stave u usta i na taj način da šire klice. Istraživanje iz 2018. godine otkrilo je da klice koje se šire prilikom čačkanja nosa mogu da budu odgovorne za upalu pluća. Pored toga što je društveno neprihvatljivo, čačkanje nosa može da izazove i traumu nazalnih prolaza, što rezultira krvarenjem iz nosa, infekcijama i ranama koje se teško zaceljuju. Ako dete ovu naviku ne iskoreni do predškolskog, kasnije je teže da se nje odrekne.

Ponekad deca čačkaju nos jer im je dosadno, pod stresom su ili zato što im je to postala navika kada su nervozni. Takođe, mogu da čačkaju nos jer je vazduh vlažan pa im stvara neprijatnost, ali i kada je previše suv pa suši i sluznicu nosa. Bez obzira šta je razlog, čačkanje nosa je nešto što treba da se zaustavi.

Rizici zbog čačkanja nosa

Pored toga što je neprikladno i nehigijenski, verovatno neće izazvati ozbiljne probleme ali može da ostavi neke posledice. Na primer, čačkanje nosa može da izazove krvarenje, posebno ako oštar noktić zapne na nežnu kožu u nosu.

Ako se čačkanje nosa vrši previše energično, može čak i da ošteti nosnu šupljinu. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji često čačkaju nos mogu da pate od upale i otoka nosnog tkiva. Vremenom može da dođe i do suženja otvora nozdrva.

Drugi potencijalni rizici:

  • Infekcije
  • Bolest
  • Rane u nosu
 Dete, nos, čačkanje nosa_349660652.jpg
Dete čačka nos
Izvor: Shutterstock

Kako zaustaviti dete koje ima naviku da čačka nos?

Čim vidite da vaše dete počne da čačka nos, skrenite mu pažnju. Dajte mu maramicu da se izbriše i podsetite ga da prestane to da radi. Možda ćete morati da ponovite ovaj proces mnogo puta pre nego što nauči da koristi maramicu umesto prsta, ali budite strpljivi i rešiće se.

Ako je čačkanje nosa nova navika deteta, moguće je da ima nešto u nosu što mu smeta. Ponekad alergije, suvoća ili infekcija mogu da izazovu nelagodu i da dovedu do čačkanja nosa. Ako sumnjate da bi vašem detetu trebala lekarska pomoć, obratite se pedijatru. Do tada, evo nekoliko načina da stavite tačku na čačkanje nosa:

Razgovarajte o higijenskim brigama

Objasnite da čačkanje nosa nije samo čista navika već da može da izazove infekciju nosa, širi klice i na taj način može doći do zdravstvenih problema.

Iako neka deca ne shvataju čačkanje nosa kao nešto što je problematično, nastavite da im skrećete pažnju i naterajte ih da operu ruke nakon što prestanu to da rade.

Koristite pomagala

Iako na tržištu postoje brojni proizvodi dizajnirani da nateraju dete da prestane da čačka nos, možda je najjednostavnije da im stavite lepljiv zavoj na prst, posebno ako to rade podsvesno. Objasnite im zbog čega stavljate zavoj kako bi oni mogli da povežu zavoj sa tim da ne treba da čačkaju nos.

 Dete, nos, čačkanje nosa
Dečak čačka nos
Izvor: Shutterstock

Zamenite naviku

Čačkanje nosa može da bude posledica dosade. Ako mnogo gledaju televiziju ili sede pasivno, pokušajte da ih uključite u druge aktivnosti i time pravite manje šanse da će im ruka završiti u nosu.

Potražite pomoć

Malo je verovatno da je čačkanje nosa nešto ozbiljno, ali u retkim prilikama može i da bude. Posebno se treba zabrinuti ako se pojavi iznenada i povezano je sa nečim drugim kao što je na primer, mokrenje u krevet. Čačkanje nosa može značiti da se vašem detetu dešava nešto drugo, a velike su šanse i da je pod stresom.

Ignorišite

Ako ste pokušali sve kako bi prestalo da čačka nos, možda je sve što treba da uradite da pustite vreme. Uverite se da često peru ruke i da su im nokti kratki i glatki. Oštri nokti mogu da prouzrokuju više štete od noktiju koji su zaglađeni turpijom i nemaju oštre ivice.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica