Svi bismo voleli da naše dete bude zdravo i da bude zaštićeno od svih bolesti. Da bi moglo da se zaštiti od virusa i bakterija, važno je da ima jak imunitet. Za to su najvažnije životne navike koje ima od najrnijeg detinjstva.

Izdvajamo neke osnovne savete koji će ojačati imunitet deteta generalno, a ne samo trenutno.

1. Dojenje je za bebu ključno

Naravno, postoje mame koje ne mogu da doje, pa je mlečna formula veoma zdrava i korisna za bebicu. Ne treba zbog toga da osećaju krivicu. Ipak, dojenje ima neverovatne benefite, štiti bebu od raznih bolesti i jača joj imunitet. Majčino mleko se smatra najzdravijim napitkom za dete.

2. Redovno i pravilno pranje ruku

Skoro 80 posto infekcija se prenosi dodirom. Naučite dete da pravilno opere ruke nakon kijanja, kašljanja, posle toaleta. Topla voda i sapun su neophodni i pranje koje traje bar 20 sekundi. Na ovaj način će se odstraniti svi virusi i bakterije i smanjiće se mogućnost zaraze virusima.

3. Ne preskačite imunizaciju

Pedijatri savetuju da se držite kalendara imunizacije i da slušate svog lekara. Vakcine će sprečiti širenje raznih bolesti i opasnih virusa.

4. Kvalitetan san je obavezan

Jedna od najvažnijih stvari za imunitet jeste redovan i kvalitetan san. To znači da bi dete svake noći trebalo da spava dovoljno sati:

  • Bebe do 3 meseca treba da spavaju od 14 do 17 sati
  • Bebe od4 do 12 meseci treba da spavaju od 12 do 16 sati
  • Deca od 1 do 2 godine treba da spavaju od 11 do 14 sati
  • Deca od 3 do 5 godina treba da spavaju od 10 do 13 sati
  • Deca od 6 do 12 godina treba da spavaju od 9 do 12 sati
  • Tinejdžeri od 13 do 18 godina treba da spavaju od 8 do 10 sati

Ako dete ne spava dovoljno, telo ima ograničenu mogućnost da stvara proteine citokine, koji se bore protiv infekcija i sprečavaju bolest.

5. Zdrava ishrana je imperativ!

Stalno se govori o pravilnoj i zdravoj ishrani, ali ona zaista ima veliku ulogu. Lekari predlažu da tanjir uvek treba da bude šaren i da uvek obiluje povrćem i voćem. Potrudite se da smanjite upotrebu obrađene hrane. Uz svaki obrok servirajte dosta salate, kako biste ojačali imunitet porodice.

izvor: yumama