Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljske nedoumice: Zašto moje dete liže sve oko sebe?

Sigurni smo da i vi svakodnevno govorite "Ne", "Nemoj", "Izvadi to iz usta"... Zašto deca imaju potrebu da ližu stvari oko sebe i kako da ih odviknete od toga?

  Izvor: Foto: Shutterstock 525113503

Dok ne postanete roditelj, zaista niste svesni koliko puta imate obavezu u toku dana da kažete - ne, nemoj, prestani, stani, ostavi to.

U suštini, dok vi vidite potencijalnu opasnost, vaše dete vidi zanimaciju. "Ne liži svoje patike", "ne stavljaj prljave prste u usta", "ne treba da te zanima kakvog je ukusa pod u lekarskoj ordinaciji" - sve su to rečenice koje pređu preko roditeljskih usana. Mnoge starije generacije reći će vam da se opustite i da je to dobar način da dete izgradi imunitet. Donekle su u pravu, ali zašto je baš lizanje stvari i njihovo stavljanje u usta način da vaš mališan koji više nije beba otkrije svet oko sebe?

Povezane vesti

Povezane vesti

Zašto dete liže i stavlja stvari u usta?

Uopšteno, mališani su po prirodi znatiželjni. Lizanje stvari i stavljanje manjih predmeta u usta je jedna od načina da upoznaju svet oko sebe. Dok su vrlo mali oni koriste verno sva svoja čula kako bi što bolje saznali šta je pred njima. Sve vole da dodirnu, pomirišu, vide ali i da stave u usta. Iako vam se od takvog ponašanja verovatno diže kosa na glavi jer razmišljate u pravcu bakterija, treba da znate da takvo ponašanje nije neobično i da će vremenom proći. Lizanjem predmeta deca dobijaju jedinstvene senzorne informacije o ukusu i teksturi predmeta. Kraće rečeno – to je detetov način da shvati svet oko sebe.

Da li je takvo ponašanje opasno po dete?

Lizanje predmeta ili njihovo stavljanje u usta, samo po sebi nije opasno, pod pretpostavkom da je dete dovoljno veliko i da ih neće progutati. Međutim dete na ovaj način više dolazi u dodir sa bakterijama i prljavštinom u svom okruženju. Ne bi trebalo da zažmurite pred detetovim pokušajuma da "upozna svet" na svoj način, ako posegne za nečim što je oštro ili otrovno.

Kako da navedete dete da se oslobodi te navike?

Obično kada viknete "ne liži to" ili "izvadi to iz usta", to vam donosi trenutnu pobedu. Međutim to nije dugoročno rešenje. Pedijatri savetuju da angažujete druga detetova čula kada primetite da je raspoložen za istraživanje. Ponudite im kinetički pesak, akrilne boje i papir, muzičke instrumente ili im napravite mali poligon koji mogu da prelaze. Takođe kada ste van kuće, obratite se detetu rečima "kako bi još mogli da iskoristimo taj predmet, osim što ga možemo staviti u usta?". Postaknite detetovu maštu. Osim toga uvek detetu možete dati jestive stvari za – istraživanje.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica