Kao roditelj, želite da podstaknete osećaj za kreativnost svog deteta. I tada vaša deca nastavljaju da stvaraju nove projekte i rukotvorine, svakodnevno i sve više dok vaš dom izgleda sve pretrpanije. Vreme je da pronađete rešenje za skladištenje koje funkcioniše. Morate da sačuvate umetnička dela svoje dece bez zatrpavanja svog prostora – a postoji nekoliko načina na koje to možete da uradite. Ne želite da bacite sve umetničke radove svog deteta u smeće. Ali u isto vreme, ne želite da vam preuzmu celu kuću.

Ali šta radite sa umetničkim delima starije dece?

Čuvanje umetničkih dela vašeg deteta je odličan način da im pokažete da je važno i sačuvate ih kako biste mogli da se osvrnete na njih u budućnosti – uspomene su svima dragocene.Niste sigurni kako da lako sačuvate umetnost svog deteta? Uz malo kreativnosti, možete je zadržati zauvek bez zatrpavanja svog doma pretvarajući ih u umetnost.

Gde čuvati dečije crteže i rukotvorine
Shutterstock 

 Evo nekoliko načina na koje to možete učiniti:

  • Svake godine pravite domaći spomenar da biste sačuvali umetnička dela. Snimanje, fotografisanje umetničkih dela vašeg deteta kao slika za spomenar je jednostavan način da sačuvate delove u godinama koje dolaze. Započnite nov svake godine i dopunite ga kako meseci napreduju i moći ćete da vidite kako se umetničke veštine vašeg deteta vremenom menjaju!
  • Napravite kolaž sa malim komadima dečijih umetničkih dela
  • Zabavan način da sačuvate uspomene na umetnička dela vašeg deteta je da napravite kolaž! Uzimajući male komadiće iz njihovih umetničkih dela, možete stvoriti nešto potpuno novo i uzbudljivo što predstavlja sav njihov naporan rad. Možete ili da odštampate slike da to uradite sami ili da koristite odličan alat kao što je Canva za digitalno kreiranje kolaža.

Napravite galeriju na zidu

Zidovi galerije mogu biti odličan način da predstavite rad vašeg umetnika u kući. Ograničavanjem broja ramova, vi i vaša beba ćete morati da odredite koji komadi će biti izloženi, a koji idu u skladište ili u kantu za reciklažu.

Kako iskoristiti digitalno doba za očuvanje dečije umetnosti

Ako kod kuće nemate tonu fizičkog prostora za skladištenje stvarne umetnosti vašeg deteta, možda nemate drugog izbora osim da se rešite mnogo toga. Ali zahvaljujući tehnologiji, to ne znači da je sve zauvek nestalo. U stvari, možete da sačuvate umetnička dela svog deteta elektronski zauvek.

Evo kako da sačuvate umetnička dela dece u svom domu:

  • Otpremite digitalne slike dečijih umetničkih dela u oblak Platforme poput Google diska nude ograničenu količinu prostora za skladištenje besplatno. Dropboks je još jedna odlična opcija.
  • Prijavite se za onlajn uslugu skladištenja u oblaku i sačuvajte fotografije ili skenirane slike umetničkih dela vašeg deteta onlajn. Možete čak i snimiti kratke video snimke na kojima mališani pokazuju njihovu najnoviju kreaciju!

Kako sprečiti dečija umetnička dela da ne zatrpaju vaš dom

Ako želite da izbegnete nered koji stvaraju dečija umetnička dela, vreme je da napravite plan! Ne dozvolite da vaša deca samo ostave svoja umetnička dela da se motaju okolo. Umesto toga, uspostavite red kako biste bili sigurni da će sve završiti tamo gde pripada.

Što se tiče toga gde bi to moglo biti, imate nekoliko različitih opcija:

Imajte određenu kantu ili prostor za skladištenje za svakodnevne crteže: Ako vaš mali umetnik stvara puno umetnosti koju želi da vidite, neka vrsta „pristigle pošte“ bi mogla imati mnogo smisla! Postavite kantu, fasciklu, kutiju ili neko drugo određeno mesto gde vaše dete može lako da pristupi svojim delovima. Kada završe sa radom na njima, odredite im mesto gde će se čuvati.

Zadržite ono što vam se čini posebnim – a ostalo bacite: Deca stvaraju mnogo umetničkih dela i ne morate sve da čuvate. To može postati ogromna količina za vas i njih. Dok budete naučili kako da sačuvate dečija umetnička dela u svom domu, takođe je u redu da bacite popriličan deo toga. Kada su deca veoma mala, možete da odvojite delove koje smatrate najbitnijim. Kako budu malo stariji, trebalo bi da budu deo procesa odlučivanja šta ostaje, a šta ide.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko