Kada deca idu u vrtić ili predškolsko, roditelji se često bore sa njihovim zapušenim nosićima. Prva stvar za kojom tada posežu su razni sprejovi za nos, a farmaceut Lukas Pietzak upozorio je da njihova nepravilna upotreba može da napravi više štete nego koristi.

On je na društvenoj mreži X objavio svoj razgovor sa majkom koja je došla u apoteku žaleći se da njena petogodišnja ćerka stalno ima problem sa zapušenim nosićem koji curi, te da su joj pomagale kapi za nos koje sadrže oksimetazolin, ali da više ne deluju.

U razgovoru je majka rekla da njena ćerkica koristi kapi za nos već nekoliko meseci, a farmaceut ističe da je to velika greška jer kapi koje imaju ovaj aktivni sastojak smeju da se koriste najduže sedam dana, prenosi mamadu.pl. Duža upotreba ovih kapi čini da one postanu neefikasne, a može se takođe razviti i rinitis kao posledica njihovog korišćenja.

Korišćenje kapi sa oksimetazolinom

Kapi za nos koje sadrže oksimetazolin se koriste kada postoji otok mukozne membrane, što se dešava usled akutnog, alergijskog ili vazomotornog rinitisa ili zapaljenja sinusa, Eustahijeve tube ili srednjeg uha.

U uputstvima za upotrebu farmaceutskih proizvoda koji sadrže ovaj sastojak se navodi da se koriste tri do pet dana, najduže sedam, dok se doza određuje u skladu sa indikacijama i uzrastom.

Ako se kapi koje sadrže oksimetazolin koriste duže nego što je preporučeno, to smanjuje efikasnost proizvoda i može da izazove simptome poput oticanja, kongestije, zapaljenja, atrofije ili suvoće nazalne sluzokože. Ovi simptomi bi trebalo da nestanu kada prestanete da koristite kapi (ili neki drugi proizvod sa ovim sastojkom).

Farmaceut savetuje šta da radite ako ste primenjivali kapi sa oksimetazolinom duže nego što je preporučeno:

  • Prestanite da koristite sprej 
  • Budite spremni da se "borite" za začepljenim nosićem oko dve nedelje
  • Nazalnu higijenu održavajte korišćenjem slane vode
  • Inhalirajte dete
  • Koristite sprejove ili preparate za regeneraciju nazalne sluzokože

U ekstremnim slučajevima su potrebne invazivne metode koje sprovodi lekar.

Da biste sve to izbegli, sprej za nos (kao i lekove i druge farmaceutske proizvode) koristite isključivo po uputstvima lekara ili farmaceuta, odnosno onako kako je napisano u uputstvu proizvoda.

BONUS VIDEO:

Saveti alergologa u predstojećoj sezoni alergija Kurir TV

(Yumama/N. Z.)