Svaka godina života deteta donosi promene. Što je dete starije, to više znanja i veština dobija. I iako se sva deca razvijaju različitom brzinom, postoje određene norme na koje roditelji treba da se fokusiraju kako bi pratili napredak svog mališana.

Šta dete treba da zna i ume sa 7 godina?

Sedam godina je doba kada se dete od bezbrižnog mališana pretvara u školarca. Njegov život se dramatično menja - postoje nove odgovornosti, novo okruženje. Znanja i veštine koje je dete steklo prethodnih godina sada će mu biti potrebne za učenje.

Do sedme godine deca razvijaju važne mentalne formacije. Na primer, dete razvija sposobnost refleksije - sposobnost da analizira svoje postupke, osećanja, misli. Refleksija je osnova moralnog razvoja i vaspitanja.

Deca razvijaju takve kvalitete kao što su briga, saosećanje, osećaj ponosa, krivice, samopoštovanja. Do sedme godine deca već imaju stabilno samopoštovanje. Oni sebe još uvek ne mogu objektivno proceniti, pa se rukovode ocenama koje im daju drugi.

Vodeća potreba dece ovog uzrasta je komunikacija sa vršnjacima i odraslima. Oni vole da igraju igre uloga, a uloge i zapleti postaju složeniji nego ranije. Deca glume različite životne situacije i odnose među ljudima.

U ovom periodu dete ulazi u starosnu krizu – takozvanu krizu sedam godina. Glavni simptom krize je gubitak dečje spontanosti. Dete prestaje da bude detinjasto otvoreno i naivno. Počinje nespretno da imitira ponašanje odraslih, usvaja njihove manire, često pravi grimase. Osim toga, pokušava da odbrani svoje mišljenje, svađa se sa roditeljima, izjavljuje da je već punoletan i zahteva da se s njim računa. Dete obraća pažnju na svoj izgled, upoređuje se sa drugima, uznemirava se zbog pronađenih nedostataka.

Kriza od sedam godina je starosna karakteristika koja nestaje sama od sebe, bez ikakvog spoljnog mešanja. Zadatak roditelja je da svom sinu ili ćerki daju veću nezavisnost, ali ih istovremeno nauče da budu odgovorni za svoje postupke i izbore.

Razvoj govora

Aktivni rečnik sedmogodišnje dece je oko 1,5 hiljada reči, ukupan leksički obim je oko 5 hiljada. Oni već govore prilično kompetentno, grade složene fraze, pravilno koordinirajući deklinacije i slučajeve. Po pravilu, sedmogodišnjaci dobro izgovaraju sve zvukove. Ako i dalje postoje problemi sa dikcijom, oni moraju biti otklonjeni uz pomoć logopeda.

Fizički razvoj

Do sedme godine deca su već dobro razvijena fizički. Oni su izdržljivi i mogu trčati i igrati se satima. Koordinacija pokreta je jasna i sigurna. Sedmogodišnjake možete i treba da upoznaju sa raznim sportovima (fudbal, atletika, plivanje, ples).

Mentalni razvoj deteta od 7 godina

Do sedme godine, psiha deteta je već dovoljno razvijena da može da kontroliše svoje ponašanje i emocije. On zna kako da koordinira svoje postupke sa drugima, poštuje pravila i propise i obuzda emocionalne impulse.

Nivo psihološkog razvoja već omogućava bebi da planira svoje aktivnosti, da dovede ono što je započeo do kraja. Ovo su veoma korisne veštine, jer će u školi morati da sedi u učionici i redovno radi domaće zadatke.

Od sedme godine dete počinje da formira svoj pogled na svet. Ocenjuje sebe i druge, pravi poređenja, razmišlja o odnosu ljudi. Formira stabilne društvene veze, pojavljuju se stalni prijatelji za koje se vezuje. Odnosi sa roditeljima i drugim bliskim odraslim osobama postaju složeniji i dublji.

Razvoj motoričkih sposobnosti sa 7 godina

Fina motorika ruku je već razvijena tako da dete može samouvereno da piše i crta. Do sedme godine bi trebalo da bude u stanju da:

 • pravilno drži olovku u ruci
 • nacrtaj bilo koje linije - ravne, slomljene, talasaste, tačkaste
 • prikazuju geometrijske oblike
 • slika crteže, senčenje i bez izlaska iz konture
 • nacrta elemente na slici
 • iseciče papirne figure makazama duž konture
 • vaja od gline, plastelina
 • preklopi list papira, ravnomerno kombinujući uglove
 • vezuje i odvezuje pertle

Što je dete bolje razvio motoričke sposobnosti, brže će savladati pisanje. Pored toga, motoričke veštine su usko povezane sa razmišljanjem. Što dete bolje kontroliše svoje prste, lakše će naučiti edukativni sadržaj.

Znanje matematike sa 7 godina

Pre škole deca već imaju osnovne matematičke veštine. Oni su upoznati sa takvim konceptima kao što su širina, visina, dužina, kao i "veće od", "manje od" i "jednako". Sa sedam godina dete treba da zna i da broji do određenh brojeva, na primer od 1 do 20 ili od 10 do 1, kao id a prepoznaje napisane određene brojeve.

Intelektualni razvoj sa 7 godina

Dete uči da se fokusira ne samo na ono što je zanimljivo, već i na ono što treba da nauči. U ovom dobu nove informacije se dobro apsorbuju i čuvaju u memoriji. Dete uči da generalizuje i izvlači uzročno-posledične veze, rasuđuje i izvodi zaključke. Tip mišljenja karakterističan za uzrast od sedam godina je vizuelno-figurativni. Pored voljnog pamćenja, pojavljuje se i svesno pamćenje. Dete čini voljni napore da zapamti informacije dobijene na lekcijama. Dobro učenje doprinosi razvoju pamćenja i mišljenja.

Crtačka i umetnička sposobnost

Vizuelna aktivnost je važna komponenta razvoja predškolaca i mlađih učenika. Pomaže u negovanju dobrog ukusa i estetskih osećanja. Stoga pažnju treba posvetiti ne samo čitanju, pisanju i matematici, već i crtanju.

Sedmogodišnjaci bi trebalo da budu u stanju da:

 • nacrtati osobu, prenoseći proporcije tela
 • kreiraju crteže
 • prikazati sve detalje na licu osobe, uključujući obrve, trepavice, uši
 • umeti da radi sa olovkama, bojama, flomasterima
 • izaberite prave boje
 • crtati životinje, ljude, cveće, transport

Klinac ne mora imati nikakve posebne umetničke veštine i lepo crtati. Ali on mora biti u stanju da prikaže predmet tako da bude jasno šta je to. Ako dete ima sposobnost crtanja, onda je poželjno da ih razvija.

Znanje o okruženju sa 7 godina

Do početka školovanja dete treba da zna svoje ime i prezime, adresu, grad i državu stanovanja. Mora da zna i imena i prezimena članova porodice i njihova zanimanja. Ne bi bilo suvišno znati napamet broj mobilnog telefona mamin ili tatin. Dete treba dobro da se orijentiše , da pamti određene ulice. Korisno je naučiti nazive obližnjih ulica i zapamtiti važne objekte po kojima se prepoznaju određena područja.

Kućni poslovi sa 7 godina

Predškolac može da pomaže roditeljima u kući. Kućni poslovi i obaveze oko higijene koje treba da zna su:

 • operi se (operi ruke, noge, operi lice), istuširaj se, operi zube
 • operite cipele, stavite odeću u orman
 • održavajte red u svojoj sobi
 • vodite računa o kućnom ljubimcu
 • postaviti sto, oprati sudove
 • pomoći odraslima da kuvaju (isecite i narendajte povrće, oljuštiti krompir)
 • da namesti krevet
 • usisavanje, metenje, pranje podova
 • zaliti cveće
 • pomoći roditeljima sa mlađom braćom i sestrama

Što više kućnih veština dete ima, to bolje. Počevši od predškolskog uzrasta, morate naučiti dete da radi po kući. Potrebno mu je dodeliti određene dužnosti koje će redovno obavljati, na primer bacanje smeća ili pospremanje stola posle večere. Ovo će pomoći u razvoju discipline i odgovornosti.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da uštedite kada kupujete deci školski pribor Tik Tok/_adaywithmissa