Hipofiza mozga proizvodi hormon rasta, koji kontroliše i reguliše mnoge funkcije u telu i određuje nivoe rasta. Nedostatak hormona rasta GHD je stanje kada hipofiza ne proizvodi dovoljno hormona rasta potrebnog za normalan rast, kako prenosi Parents First Cry.

Stanje se može javiti u bilo kojoj fazi i nema nikakvog uticaja na detetovu inteligenciju. Takođe može biti uzrokovano oštećenjem hipofize ili hipotalamusa. Povreda može biti urođena (pre rođenja) ili stečena (posle rođenja).

Hipofiza je glavna endokrina žlezda veličine zrna graška koja se nalazi u dnu mozga. Hipofiza oslobađa osam hormona koji regulišu metabolizam, krvni pritisak, rast i druge procese u telu. U nekim slučajevima, nedostatak hormona rasta može biti deo genetskog sindroma, au nekoliko slučajeva uzrok GHD-a je nepoznat.

Šta je nedostatak hormona rasta kod dece?

Kada je oslobađanje hormona rasta od strane hipofize nisko, kod dece se javlja nedostatak hormona rasta i on stagnira. To rezultira evidentno niskim rastom kod dece. Može biti delimično (gde se ne oslobađa dovoljno hormona) ili totalno (gde se ne oslobađa nikakva količina hormona). Otprilike kod jednog od 4000-10000 dece dijagnostikuje se nedostatak hormona rasta. Mnoga od ove dece mogu dostići normalnu, prosečnu visinu kada se otkriju i leče rano. Stope rasta se razlikuju kod dece, ali u proseku, „normalan“ rast je kategorisan na sledeći način:

 • 0-12 meseci: oko 25cm
 • 1-2 godine: oko 12cm godišnje
 • 2-3 godine: oko 9cm godišnje
 • 3-15 godina: oko 5-6 cm godišnje

Ako je vaše dete niže od trećeg percentila u svojoj starosnoj grupi, može postojati šansa za GHD.

Šta uzrokuje nedostatak hormona rasta?

Nedostatak hormona rasta patuljastog oblika može nastati usled oštećenja hipofize ili hipotalamusa do kojih je moglo doći pri rođenju ili posle. Uzroci se mogu podeliti u dve kategorije:

1. Urođeni GHD razlozi

Urođeni nedostatak hormona rasta nastaje kada postoje mutacije ili promene u genima vitalnim za razvoj hipofize. Mogu se pojaviti i kada postoje mutacije u receptorima i faktorima na putu hormona rasta. Do danas nije poznat siguran razlog za to. Neki urođeni uzroci su:

Tarnerov sindrom: Često se javlja kod žena, javlja se kada se neko rodi bez X hromozoma. Karakteriše ga nizak rast i zaostajanje u rastu materice. Zastoj u rastu je posledica nesposobnosti tela da iskoristi proizvedeni hormon rasta.

Prader-Villi sindrom je uzrokovan nedostatkom roditeljske/originalne kopije gena u hromozomu 15 i manifestuje se lošim sisanjem i problemima hranjenja u detinjstvu i smanjenim mišićnim tonusom. Deca pokazuju zaostajanje u razvoju i morbidnu gojaznost ako se ne pridržava zdrave ishrane.

Mali rast za gestacionu dob: Deca rođena mala za gestaciono doba takođe imaju zaostajanje u rastu u odraslom dobu. Nastaje usled abnormalnog lučenja rasta i abnormalnog nivoa insulina.

Primarna neosetljivost na hormon rasta se takođe naziva Laronov sindrom. Telo ne može da koristi hormon rasta u ovom stanju.

2. Stečeni GHD razlozi

Stečeni uzroci nedostatka hormona rasta su:

 • Tumor mozga u hipofizi ili hipotalamusu
 • Trauma na glavi
 • Terapije zračenjem za lečenje raka, posebno ako polje lečenja uključuje hipotalamus i hipofizu.
 • Bolesti koje utiču na hipotalamus ili vezu sa hipofizom, kao što je histiocitoza
 • Limfocitni hipofizitis je autoimuno stanje

Važno je znati da je nedostatak hormona rasta jedan od mnogih faktora koji utiču na rast deteta. Nizak rast, koji je primarni fizički atribut nedostatka hormona rasta, može biti zbog mnogih razloga - nedostatka nutritivnog unosa, hipotireoze ili pojačanog metabolizma, ili gastrointestinalnih poremećaja.

Simptomi nedostatka hormona rasta

Nedostatak hormona rasta karakteriše visok ili nizak nivo hormona rasta koji se kreće, kasno koštano doba, odložen pubertet, izbočeno čelo i nizak nivo šećera u krvi. Neki uobičajeni znaci nedostatka hormona rasta su:

 • Usporen ili spor rast posle treće godine
 • Mlado lice
 • Debele i bucmaste građe tela
 • Istaknuto čelo
 • Malo pogrešan razvoj mosta nosa
  Odloženi pubertet

Pošto se ovi simptomi mogu javiti iu drugim zdravstvenim stanjima, preporučuje se konsultacija sa lekarom za bilo kakvu dijagnozu.

Moguće komplikacije i neželjeni efekti

Deca porodica sa postojećim genetskim poremećajima, deca koja su pretrpela povredu mozga ili tumor, ili deca koja prolaze kroz terapiju zračenjem su u većem riziku od razvoja nedostatka hormona rasta. To može dovesti do nekih neželjenih efekata i komplikacija kao što je dole:

 • Smanjena mineralna gustina kostiju
 • Povećajte rizik od kardiovaskularnih problema
 • Nizak nivo energije

Lečenje nedostatka hormona rasta kod dece

izostanak rasta je jedan od primarnih pokazatelja prisustva nedostatka hormona rasta. Grafikon ispod objašnjava normalnu stopu rasta kod dece.

 • 1-6 meseci: 16-17 cm
 • 7-12 meseci: 8 cm
 • 1-2 godine: 10 cm ili više
 • 2-3 godine: 8 cm ili više
 • 3-4 godine: 7 cm
 • 4-10 godina: 5-6 cm

Smanjenje stope rasta za 10% moglo bi da ukaže na nedostatak brzine rasta. Kada se uputi lekaru, može se zatražiti porodična medicinska istorija.

Kako pomoći detetu sa nedostatkom hormona rasta?

Uz lekarski tretman, postoje i drugi načini da pomognete svom detetu sa nedostatkom:

Rečeno je da redovno vežbanje, posebno aerobik, pomaže u proizvodnji hormona rasta i smanjuje masnoću.

Terapija hormonom rasta privremeno povećava nivo šećera u telu. U tome bi mogao pomoći strogi režim i kontrola unosa ugljenih hidrata i šećera dopunjenih hranljivom hranom.

Adekvatan san je takođe od vitalnog značaja za proizvodnju hormona rasta, a stroga rutina odlaska na spavanje bi pomogla u tome.

Veoma pažljivo pratite uputstva lekara tokom lečenja.

Kako tretman može pomoći?

Jedan od ključnih znakova lečenja biće primetan rast. Može potrajati između tri do šest meseci da primetite bilo kakve vidljive znakove. Dete može porasti za 2-5 cm tokom prvog kruga ili šest meseci lečenja. Moglo bi se i primetiti

Povećajte veličinu stopala u roku od 6-8 nedelja, a stopala vašeg deteta će prerasti cipele.

Povećan apetit.

Može se primetiti povećanje čiste telesne mase, a dete može izgledati vitkije uz tretman hormona rasta.
Lečenje nedostatka hormona rasta kod dece je dugotrajno i može se nastaviti sve dok dete ne dostigne potpuni potencijal rasta. Važno je redovno posećivati endokrinologa i pratiti rast putem testova krvi i rendgenskih snimaka. Obavezno je pratiti raspored lečenja, a tretman se može razlikovati od deteta do deteta.

Deca sa urođenim nedostatkom hormona rasta mogu se lečiti hormonima rasta do puberteta. Neka deca sa malo hormona rasta u mladosti će početi da proizvode više kako uđu u odraslo doba. Naprotiv, neki mogu zadržati lečenje do kraja života. Lekar može odrediti dužinu lečenja i potrebu za injekcijom obavljanjem obaveznih testova krvi i proverom nivoa hormona u krvi.

Kao roditelj, važno je da pratite rast vašeg deteta u skladu sa njegovim razvojnim prekretnicama i prosečnim „stopama rasta“. Ako postoji bilo kakva sumnja, potrebno je konsultovati lekara. To može biti samo kašnjenje ili bilo koje drugo zdravstveno stanje. Međutim, samo lekar može da potvrdi da li postoji nedostatak hormona rasta. Što pre počne lečenje, dete će pre reagovati. Većina dece dobro reaguje na tretman. Ako vaše dete ne ispunjava normalne standarde visine i težine, preporučljivo je da proverite da li ima nedostatak hormona rasta. Rana dijagnoza ubrzava oporavak, a ako se ne leči, može dovesti do visine niže od prosečne. Organizmu je potreban hormon rasta nakon puberteta, a u odraslom dobu, hormon održava strukturu tela i brzinu metabolizma.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen