Svaki roditelj će reći da u određenom periodu života deca rastu "kao iz vode". Bukvalno za mesec dana sva garderoba i obuća koja tek što je kupljena je odjednom omalila... Da li se to nama samo čini ili postoji period kada dete ubrzano raste?

Naučne studije pokazuju da deca brže dobijaju na visini i težini u prvoj polovini godine, odnosno najviše tokom proleća i leta. Ovi podaci u neku ruku ne iznenađuju budući da s početkom proleća sve u prirodi raste u buja. 

"Postoji nekoliko razloga za ovako izražen rast tokom prolećnih i letnjih dana. Prvo, više je sunčanih dana, a pod uticajem sunca se proizvodi vitamin D, koji utiče na rast kostiju i mišićnog tkiva. Sunce takođe ubrzava metabolizam, a samim tim i rast", ističu pedijatri.

"Drugo, po toplom vremenu telo ne troši mnogo energije da bi se zagrejalo, pa onu koja se akumulirala može da koristi u druge svrhe, odnosno na rast. Treće, deca provode više vremena na otvorenom, a fizička aktivnost doprinosi ne samo rastu, već i jačanju svih tkiva tela. I na kraju, leti se ishrana bazira na velikim količinama voća i povrća bogatih vitaminima, mineralima i hranljivim materijama, a koji su neophodni su za rast deteta", napominju stručnjaci.

Izvor: Yumama